“Són xats privats”. D’aquesta manera ha volgut tancar la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, la polèmica al voltant dels xats dels jutges amb missatges insultants contra l’independentisme. “És un afer privat que no ha de ser objecte de consideració pública”, ha assegurat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest divendres.

En aquest sentit, Celaá ha sostingut que el contingut d’aquests missatges en una llista de distribució del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) “no erosionen els principis d’independència judicial i separació de poders”.

No obstant, el principal assumpte de l’ordre del dia ha estat la proposta de reforma constitucional anunciada per Pedro Sánchez, amb la qual vol limitar els aforaments polítics en un termini de 60 dies. Aquest divendres, el Consell de Ministres ha aprovat la sol·licitud d’un informe preceptiu al Consell d’Estat, amb el qual pretén recollir el consens de la resta de grups polítics.

La portaveu del govern espanyol ha recordat que el seu objectiu és el de limitar els aforaments polítics als dels membres del govern, diputats i senadors en l’exercici de les seves funcions, per equiparar-ho amb els aforaments en altres països de la Unió Europea.

Celaá s’ha mostrat convençuda que aconseguiran el suport polític necessari, perquè es tracta d’un reclam ciutadà molt ampli. “L’elaboració de la proposta del Consell d’Estat pot afavorir el consens per culminar aquesta reforma constitucional”, ha defensat. Un cop elaborat l’informe, ha informat, el govern espanyol el remetrà a les Corts espanyoles.

Davant les preguntes dels periodistes, la ministra espanyola s’ha vist obligada a defensar que el Rei sigui exclòs d’aquesta revisió dels aforaments, en contra del que ha demanat Unidos Podemos. “És important que el Rei mantingui la inviolabilitat, perquè és el cap de l’Estat”, ha argumentat. A més, ha recordat que és un capítol de la Constitució que requereix del procediment agreujat, és a dir, d’una majoria més àmplia.

“Pedres en el camí”

La portaveu del govern espanyol també s’ha referit a Catalunya, després de la manifestació multitudinària pel primer aniversari del 20-S. “La imatge d’ahir són emocions al carrer”, ha assegurat. I ha afegit que ara cal aconseguir avenços en el diàleg polític. S’ha mostrat convençuda que la situació ha canviat respecte de l’any passat.

En aquest sentit, ha sostingut que el Govern està present a les conferències sectorials i a les comissions bilaterals. Malgrat que ha dit que hi ha “pedres en el camí”, sense assenyalar ningú, ha defensat la “determinació” per continuar avançant. Ha demanat “desarmar la retòrica” que “apuja la tensió” i ha reiterat que el “territori comú” és l’autogovern.

Finalment, sobre l’oposició de la fiscalia del Tribunal Suprem a investigar el màster de Pablo Casado, Celaá ha reivindicat l’autonomia de la fiscalia. “En tot moment aquest govern ha dit que no li dona instruccions”, ha afirmat. També ha mostrat “absolut respecte a les decisions judicials” després que s’hagi iniciat una investigació judicial sobre el màster de l’exministra de Sanitat Carmen Montón.