Pedro Sánchez ha fet el moviment definitiu per a intentar desbloquejar la investidura i conformació del govern. Així ho veuen des de Moncloa, que es planten amb l’última oferta sobre la taula a tres dies de l’inici del debat: un executiu conjunt però sense Pablo Iglesias. “Unidas Podemos demanava un govern de coalició i el president Sánchez ofereix un govern de coalició”, ha sentenciat la portaveu en funcions, Isabel Celaá, després de la reunió del Consell de Ministres d’aquest divendres. Ha limitat el veto a Iglesias però ha deixat la porta oberta a incorporar altres membres de la direcció podemita com Irene Montero. En tot cas, ha deixat la pilota a la teulada del seu “soci preferent”, que serà el "responsable" de la votació al Congrés dels Diputats.

A menys d’una setmana de la segona votació a la cambra baixa, que és on Pedro Sánchez s'ho jugarà tot, Isabel Celaá ha defensat l’evolució que han fet els socialistes, des del “govern monocolor” inicial després del 28-A. “El president s’ha mogut un cop més i ha ofert clarament i amb total honestedat a Unidas Podemos un govern de coalició”, ha defensat la dirigent espanyola. Durant les “pròximes hores”, el candidat a la investidura es posarà en contacte amb Pablo Iglesias, Pablo Casado i Albert Rivera, tal com va anunciar aquest dijous en una entrevista a La Sexta. Ho fia tot al debat de la setmana que ve, no a setembre.

En aquest sentit, i preguntada de forma reiterada per la incorporació de membres de la direcció de Podemos com Irene Montero o Pablo Echenique, la portaveu en funcions ha limitat el veto a Pablo Iglesias, pels motius que ja va explicar Pedro Sánchez. “No hi ha condicions per a l’entrada de Pablo Iglesias, i punt”, ha assegurat. “Va ser meridianament clar: el senyor Iglesias no hi cap”, ha insistit, tot i que ha evitat valorar altres noms del seu entorn.

Aprofitant que ella ve d’on ve, del País Basc, la ministra portaveu ha recordat que hi ha molts exemples de governs de coalició on el líder de la segona força no hi és, com és el cas de l’executiu d’Íñigo Urkullu amb el PSE-EE. “Idoia Mendia no està en el govern basc, però hi ha molts altres líders que no han tingut cap interès en entrar”, ha justificat en les diferències polítiques substancials. També ha fet servir l’exemple de François Mitterrand a França.

En tot cas, Celaá ha traslladat la responsabilitat del que pugui passar dijous que ve a Podemos, recordant-los que l’oferta és molt generosa. “És la responsabilitat històrica de l’esquerra”, ha arribat a dir. I ha fet un advertiment molt clar: “És necessària una investidura en verd. Fins ara no hem tingut costos d’oportunitat, però els tindríem si hi hagués un bloqueig la setmana que ve”.