El govern espanyol planteja recórrer la llei aprovada pel Parlament per afrontar la situació d'excepcionalitat per sequera a Catalunya davant el Tribunal Constitucional (TC), segons ha avançat el diari Ara i ha confirmat el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort aquest dilluns. L’executiu de Pedro Sánchez va iniciar la setmana passada, en plena campanya electoral, els tràmits per impugnar la llei que va avalar el Parlament amb els vots d’ERC, Junts i el PSC. La Generalitat ja ha rebut la notificació pertinent sobre l’inici dels tràmits per impugnar la llei.

El govern de Pedro Sánchez pretén impugnar els punts de la llei que faculten les administracions públiques per contractar per la via d’emergència les obres que consideri necessàries per combatre la sequera, com ara millorar la connexió de les xarxes d’abastament d’aigua o els processos de tractament. Des del Govern sostenen, segons explica el rotatiu, que aquesta mesura està prevista en la llei estatal, mentre que des de Madrid apunten que hi ha supòsits en la llei aprovada pel Parlament que no respecten la legalitat. L’executiu de Pere Aragonès critica que el govern espanyol, amb la seva decisió, posa en perill obres que ja estan en marxa o en procés de licitació per lluitar contra la sequera que afecta aquest any Catalunya.

Contractació d'obres d'emergència

El conseller d'Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació, David Mascort, ha advertit que el recurs del govern espanyol a la llei catalana de sequera davant el Tribunal Constitucional "posa en qüestió" la contractació d'obres d'emergència. "El Govern de l'Estat es proposa portar aquesta llei al TC perquè no puguem fer les obres i inversions necessàries amb la rapidesa que fa falta", ha criticat en una entrevista a TV3. Mascort ha detallat que la Generalitat va rebre la notificació el dijous o el divendres de la setmana passada i que suposaria la suspensió "de tota la llei, no sols d'aquests articles", la qual cosa afectaria el conjunt de mesures proposades per l'administració catalana.

Període de negociació 

Un cop el govern espanyol ha comunicat la impugnació dels articles 1 i 2 i de l'annex primer i el segon de llei aprovada per Parlament, s’obre un període perquè ambdues parts puguin arribar a un acord i evitar que intervingui el Tribunal Constitucional. En cas que això no passi, la qüestió arribaria a l’alt tribunal. En cas que accepti el recurs els articles afectats quedarien suspesos. Des del Govern, segons afirma l’Ara, no hi ha la intenció, d’entrada, de moure fitxa.