El govern espanyol exhumarà Francisco Franco del Valle de los Caídos el 10 de juny i les seves restes aniran al cementiri de Mingorrubio-El Pardo, on està enterrada la seva esposa Carmen Polo. Així ho ha anunciat aquest divendres la vicepresidenta Carmen Calvo després del Consell de Ministres.

Segons ha explicat Calvo en la roda de premsa posterior a la reunió, l’executiu avui ha conclòs el procediment administratiu per a l’exhumació de les restes del dictador, i ha establert la data i el lloc de la inhumació. Ha indicat que la data s'ha escollit per evitar que coincideixi amb processos electorals. “És d’obligat compliment per a qualsevol govern”, ha respost sobre un hipotètic canvi de govern després de les eleccions del 28-A. 

La vicepresidenta del govern espanyol ha avançat que “no hi haurà comunicació ni imatges ni convocatòria pública” del procés d’exhumació i inhumació de Franco, per garantir la intimitat. Ha defensat que no es pot mantenir una “situació d’exaltació”.

En aquest sentit, Calvo ha indicat que la família del dictador no ha acceptat la decisió. “El 7 de març ens van fer arribar un escrit per insistir en la seva posició d’inhumar les restes a la catedral de l’Almudena”, ha explicat. “Això no és possible”, ha advertit. Estan convençuts que l'Església no s'hi oposarà.

El procediment per a l’exhumació, que s’ha conclòs aquest divendres, va començar el 31 d’agost de l’any passat. Des de Moncloa assenyalen que ja han “expirat els successius terminis dels quals han gaudit els familiars per a recórrer aquesta decisió i disposar sobre el destí de les restes morals”. Davant l’obstruccionisme de l’entorn del dictador, el govern espanyol ha pres la decisió final. Ha recordat que estan "executant una decisió del Congrés dels Diputats".

"El que és urgent és exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos”, ha sostingut Carmen Calvo, que ha afegit que “allà només hi han d’estar les restes de les víctimes d’un o altre bàndol” a la Guerra Civil. “Ha de romandre un lloc de memòria i record de les víctimes”, ha assegurat.

Pel que fa als recursos judicials presentats per la família per paralitzar el procediment, Calvo ha sortit del pas assegurant que són l'executiu, i que no són decisions que els pertoquin.