El rei Felip VI, comandament suprem de les Forces Armades espanyoles, s'ha vacunat? Al govern espanyol "no li consta" que s'hagi immunitzat. En aquests termes s'ha expressat, aquest dimarts, la portaveu María Jesús Montero. Des de l'executiu aclareixen que la família reial ho farà seguint el mateix protocol que la resta d'espanyols, el que va fixar el Consell Interterritorial de Sanitat. Tampoc no preveuen la vacunació del rei emèrit Joan Carles I, que actualment es troba fugit als Emirats Àrabs.

Preguntada sobre la qüestió, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts, la portaveu de l'executiu ha apuntat que tant la Casa Reial com els ministres seguiran el protocol, sense saltar-se les cues. "Tots som iguals, l'únic que ens diferencia és la nostra vulnerabilitat", ha assegurat la dirigent socialista. En aquest sentit, ha deixat clar que cada cas és individual. El rei i la resta d'integrants de la Casa Reial ho faran "quan els correspongui, segons el seu grup de risc", ha conclòs Montero al respecte. També ha assegurat que "no hi ha cap previsió" de remissió de vacunes per al rei emèrit. Ha recordat que el procés s'està duent a terme al servei sanitari públic.

Els interrogants sobre la possible vacunació del Rei van començar a planar després que es descobrís que la cúpula militar s'havia vacunat abans d'hora, saltant-se el seu propi protocol i el del Consell Interterritorial de Sanitat, fixat entre l'Estat i les comunitats autònomes. Aquest escàndol va desembocar amb la dimissió de Miguel Ángel Villarroya, fins llavors cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD). Alguns diputats van preguntar-se si el monarca també s'hauria immunitzat. La setmana passada, el Consell de Ministres va nomenar l'almirall general Teodoro López Calderón, fins llavors cap de l'Armada, com a nou JEMAD.

La carta de Villarroya

En la seva carta a la ministra Robles, on li presentava la seva dimissió, l'exJEMAD Villarroya va assegurar que mai no havia "pretès aprofitar-se de privilegis no justificables", i no admet en cap moment l'error d'haver-se vacunat abans que altres col·lectius prioritaris. Tot i això, el general Villaroya va considerar que la notícia de les vacunacions de militars estava deteriorant la imatge pública de l'Exèrcit espanyol i posant en dubte la seva honradesa, i per això va decidir dimitir del seu càrrec.