Després dels dubtes i les inquietuds expressades per alguns sectors de la Unió Europa (UE) respecte a la llei d'amnistia, el govern espanyol en funcions ha enviat la proposició de llei a la Comissió Europea (CE). L'encarregat de traslladar el projecte de llei ha estat el ministre de la presidència en funcions, Félix Bolaños, qui ha enviat dues cartes, una a la vicepresidenta de la Comissió Europea, Věra Jourová, i l'altra al comissari de Justícia, Didier Reynders. Aquest darrer ja va enviar una carta a Bolaños per sol·licitar informació "detallada" de la llei, la qual s'estava negociant en el moment de la petició. En la missiva de Bolaños, es demana una reunió amb Reynders i Jourová "per poder exposar-los la posició del govern d'Espanya sobre aquesta matèria", segons informa elDiario.es. 

🔴 Investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Debat i llei d'amnistia, última hora

En la petició del passat dimecres, Reynders afirmava que s'havia fet ressò de les "serioses preocupacions" que genera la possible llei d'amnistia, que "ha esdevingut un tema de gran importància en el debat públic". "La Comissió Europea continua compromesa a controlar i defensar els valors fonamentals de la Unió Europea a tots els estats membres i seguirà treballant amb les autoritats espanyoles per garantir el respecte de l'estat de dret", concloïa en la seva carta.

Tanmateix, aleshores les negociacions no havien acabat, com el mateix comissari de Justícia reconeixia en la missiva. "Encara que de moment no hi ha cap proposta formal, aquesta s'ha convertit en una qüestió de considerable importància en el debat públic i la Comissió ha estat contactada sobre aquest assumpte, fins i tot per part d'un gran nombre de ciutadans", justificava. 

L'ofensiva del PP a Europa 

El Partit Popular arrossega la seva croada contra la llei d'amnistia fins a Europa. Sense anar més lluny, la setmana que ve portarà el debat al ple del Parlament Europeu, on els populars europeus adverteixen que aquesta normativa podria "vulnerar la separació de poders i soscavar la independència judicial". Segons els populars, el debat s'emmarca en el risc de l'estat de dret a Espanya i volen deixar clar que "no és negociable a la Unió Europea". A més, juntament amb Ciutadans, han enviat una carta als líders de la Unió Europea —els presidents de la Comissió Europea, l'Europarlament, el Consell Europeu o diversos comissaris europeus— on recopilen els comunicats en contra de l'amnistia d'agents com el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i d'agrupacions d'advocats, jutges o funcionaris.

Per acabar de coronar el seu intent d'internacionalitzar la denúncia a la llei d'amnistia i als pactes per la investidura de Pedro Sánchez, els populars han organitzat avui una trobada entre mitjans estrangers i el seu líder, Alberto Núñez Feijóo. Tot plegat ha tingut lloc a la seu del Partit Popular a Gènova. Entre els assistents es troben periodistes de The Guardian, Financial Times Le Monde, entre altres mitjans. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!