Nou intent per recuperar el Pazo de Meirás. El govern espanyol ha presentat una demanda als jutjats de La Corunya per reclamar a la família de Francisco Franco que retorni la propietat de la residència d’estiu del dictador. L’executiu basa la seva iniciativa en una acta notarial de 1938, desconeguda fins ara, que provaria que la venta del pazo va ser fraudulenta.

La demanda presentada per l’Advocacia de l’Estat argumenta, segons ha avançat El País, que el document notarial demostra que el Pazo de Meirás va ser comprada l’agost del 1938 per la Junta pro Pazo per 406.346 pessetes als hereus d’Emilia Pardo Bazán, propietària de l’immoble. Tres anys més tard, el març del 1941, es va vendre el pazo a Franco a través d’un contracte de compravenda fraudulent entre el dictador i la vídua del fill de l’escriptora, que ja no era propietari de la residència.

Segons la demanda, la compra del 1941 va servir per crear “artificiosament” l’aparença que Franco comprava la finca per 85.000 pessetes. Al parer del govern espanyol es tracta d’un negoci simulat ja que el pazo ja havia estat venut i lliurat al dictador en un acte oficial el desembre del 1938.

Un informe jurídic encarregat per la Diputació de La Corunya l’any 2018 ja va arribar a la mateixa conclusió: la transmissió de la propietat a la família Franco es va fer mitjançant un contracte simulat.