El govern espanyol ha aturat un projecte estratègic de la Generalitat en matèria de mobilitat i innovació tecnològica: el corredor 5G del Mediterrani.

Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, el Ministeri d'Exteriors va bloquejar l'acte de signatura d'aquest projecte que impulsa el Departament de Polítiques Digitals en col·laboració amb la regió francesa d'Occitània i amb l'aval de la Comissió Europea.

El projecte s'havia de fer oficial a través d'un acte de signatura al juny a Bucarest, a Romania. Hi havien d'assistir el conseller Jordi Puigneró, el vicepresident de la regió d'Occitània i alts càrrecs de la Comissió Europea. Segons fonts del Departament de Polítiques Digitals, el ministeri de Josep Borrell va demanar a la Comissió Europea que suspengués l'acte.

El conseller ha dit que el Ministeri d'Afers Exteriors va trucar a la Comissió Europea  i va "bloquejar" la signatura de l'acord. "Ni mengen ni ens deixen menjar", ha dit Puigneró, que ha lamentat que el ministeri de Josep Borrell està "obsessionat" amb Catalunya.

Segons l'informe, que data del 9 de setembre, el ministeri argumenta que el projecte de la Generalitat i Occitània té incongruències jurídiques i demana al govern de Catalunya que introdueixi algunes modificacions en el text.

El govern espanyol hi troba a faltar la referència al "Regne d'Espanya" i demana que no hi hagi referències a Catalunya com a "un país" o una "part signant". Per contra, demana que es refereixin a Catalunya com una "regió" i al conseller Puigneró com a "cap d'un departament". 

L'informe del Ministeri d'Exteriors conclou que la Generalitat no té moltes de les competències necessàries per tirar endavant el projecte del corredor 5G i, per tant, assegura que no és una iniciativa adequada.