La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, ha valorat l'informe del Grup Intergovernamental d'Experts per al Canvi Climàtic, vinculat a l'ONU, i ha afirmat que, amb les conclusions que s'exposen, "es demostra que és imprescindible accelerar el ritme de transformació del model econòmic i de desenvolupament" per "vèncer la gran amenaça" de la crisi climàtica. En aquesta línia, la també responsable del ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic considera que "és temps d'actuar i cal fer-ho ja".

En un vídeo que ha difós el seu ministeri, Teresa Ribera manifesta que el que exposa l'informe és "clar, determinant i no deixa cap marge de dubte" en relació amb el fet que el canvi climàtic "s'està accelerant". Alhora, té clar que cal emprendre "un rumb perquè el risc es mantingui en nivells raonables" i que això requereix "canvis molt profunds". Les mesures correctores a aplicar, per a Ribera, "no es poden posposar ni amb l'horitzó de 2050, sinó que tampoc es pot fer amb el del 2030".

L'informe projecta, entre altres factors preocupants, pujades de temperatures que poden superar els 1,5ºC si no es fan "dràstiques reduccions" en les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

"Danys irreversibles"

L'informe del Grup Intergovernamental d'Experts per al Canvi Climàtic, que ha transcendit aquest dilluns, està format per tres parts i un informe de síntesi. El text alerta que el canvi climàtic està afectant a totes les parts del món: és "generalitzat, ràpid i s'està intensificant". La qüestió és que, a més, hi ha fets que són totalment irreversibles: es faci el que es faci, hi haurà un augment del nivell del mar entre 28 i 55 centímetres a finals de segle. El canvi climàtic també incidirà negativament sobre els glacials, l'Amazones, els coralls, la biodiversitat actual i les bases dels sistemes socials i econòmics humans.

D'altra banda, també es preveu que siguin més freqüents i més intensos alguns fenòmens meteorològics, com les onades de calor, les precipitacions fortes, les sequeres o els ciclons tropicals.

Altres reaccions polítiques

Per part d'Unidas Podemos, la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha asseverat que és "imprescindible" dur a terme una transició ecològica que sigui "justa i urgent". Alhora, ha demanat que "aquells que més han contaminat i segueixen contaminant han de corresponsabilitzar-se activament", ha escrit en una piulada a Twitter.

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, també s'ha referit a aquest informe i ha defensat que cal "invertir més en ciència i innovació per reduir les emissions sense renunciar al progrés i al benestar". Insta a fer aquesta inversió donat que "els experts adverteixen que molts dels efectes del canvi climàtic ja són irreversibles per a segles o mil·lennis".

El diputat de Más País, Íñigo Errejón, ha expressat a través de Twitter que "la ciència és clara: si volem un futur en un planeta que no sigui un infern per a la majoria, hem de canviar radicalment com vivim en aquest. Ja".

 

Imatge principal: La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, en una compareixença a La Moncloa. Europa Press.