Diuen que dels errors se n'aprèn. El Govern de la Generalitat s'ha aplicat aquesta màxima per revisar i endreçar el sistema d'accés a les prestacions previstes per a un dels col·lectius més perjudicats per les restriccions derivades de la pandèmia. En els propers dies crearà un registre d'autònoms afectats que han patit una caiguda de la seva activitat per culpa del confinament. Un cop es disposi de la llista de perjudicats, es decidirà quants diners es poden tornar a repartir entre aquest col·lectiu abans que acabi 2020. 

L'objectiu, després del caos en la gestió dels 2.000€ per als 10.000 primers autònoms que aconseguissin formular la sol·licitud, és "dimensionar" els ajuts. "No serà per al primer que arriba, tothom tindrà un termini per poder-se inscriure", ha explicat la portaveu del Govern, Meritxell Budó. Malgrat que no ha posat data sobre quan s'obrirà aquest la inscripció en aquest llistat, la consellera de la Presidència ha apuntat que la finalitat és "respondre amb agilitat i rapidesa i que s'hagin de complir els menors tràmits possibles".

 

La voluntat de l'executiu és poder injectar més liquiditat als autònoms abans que acabi l'any. Aquest registre haurà de servir per saber quants potencials beneficiaris hi hauria, de manera que el repartiment pugui ser més ordenat. 

Quan fa dues setmanes es va obrir el procés perquè els autònoms poguessin demanar els 2.000€ que el Govern posava a la seva disposició, amb un topall de 20 milions, el sistema va col·lapsar. Hi va haver més de 100.000 sol·licituds i només van poder beneficiar-se'n un 10%. Dies després, el Govern va estar a punt de tornar a ensopegar amb la mateixa pedra, amb un paquet d'ajuts per als treballadors de l'àmbit cultural que en un primer moment també s'anava a atorgar per ordre d'inscripció. Finalment, va congelar el procés a l'espera de la correcció anunciada avui. 

Més diners per la cultura

L'executiu ha optat per ampliar la dotació inicial prevista per al sector de la cultura, que havia de ser de 3.6 milions d'euros i que acabarà sent de 6,5 milions. Canvia també la manera com s'atorgarà la prestació, que serà d'un màxim de 750€ per treballador. Segons ha explicat la consellera, "si no hi ha prou dotació pressupostària, els ajuts seran per als beneficiaris amb menors ingressos". 

En paral·lel, s'ha aprovat una nova subvenció de 3,5 milions per a empreses, entitats i autònoms que gestionin instal·lacions juvenils.