El Govern ha destinat 4 milions d'euros a facilitar l'accés al món laboral als refugiats ucraïnesos. A través del Servei d'Ocupació de Catalunya, l'executiu català facilitarà 4 milions d'euros a una línia extraordinària d'ajudes amb l'objectiu d'ajudar a l'ocupació als ciutadans d'Ucraïna que fugen de la guerra amb Rússia. Aquest paquet d'ajudes podria beneficiar a 130 persones. Segons ha informat aquest dimarts el departament d'Empresa i Treball, a través d'aquest programa es realitzaran contractes amb una durada de 6 a 12 mesos i podran ser a jornada completa o parcial. A més, durant la jornada laboral, les persones rebran formació en català i un acompanyament que els permetrà una millor adaptació al lloc de treball i un reforç per millorar les seves competències.

Els beneficiaris seran persones que demandin ocupació i se'ls hagi concedit la protecció temporal. A la convocatòria es podran presentar els ajuntaments, els consells comarcals, les entitats amb competència en matèria de polítiques actives d'ocupació, així com les entitats sense ànim de lucre que actuïn a Catalunya. Les sol·licituds es podran presentar de l'1 al 23 de setembre. De fet, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, va presentar al maig un paquet de mesures especials per ajudar els ucraïnesos refugiats a Catalunya. Una de les primeres accions es va centrar a donar atenció i facilitar l'accés al món laboral als ucraïnesos que van arribar a Catalunya, pel que es va instal·lar un punt d'atenció d'emergència a la Fira de Barcelona, on ja s'ha atès a 526 persones. A les oficines del SOC, s'han inscrit un total de 1.662 persones amb autorització de residència, de les quals ja estan treballant 468. Una altra línia d'actuació ha estat la convocatòria del programa de subvencions per a la contractació de 30 refugiats en municipis de menys de 500 habitants de Catalunya.

Tanca el punt informatiu per refugiats

El punt d’informació que la Generalitat va instal·lar al Centre de Recepció, Acollida i Derivació de persones desplaçades per la guerra d'Ucraïna de Fira de Barcelona (CREADE-Barcelona) ha tancat després d’atendre un total de 3.894 consultes. Des de la seva posada en marxa, el 23 de març, l’objectiu de l’espai ha estat "facilitar l’accés de les persones ucraïneses als seus drets bàsics", segons va explicar la secretària d’Igualtats, Mireia Mata. La majoria de consultes ateses han estat enfocades a l’accés als serveis de salut, els processos d’inserció laboral, i la possibilitat de participar en cursos de català i castellà. També destaquen les sol·licituds d’informació sobre l’empadronament, l’escolarització d’infants i adolescents, i els ajuts oferts per serveis socials. Altres qüestions sobre les quals s’han registrat demandes tenen a veure amb el funcionament del transport públic, l’homologació del carnet de conduir i de títols acadèmics, l’accés a l’habitatge i la salut veterinària dels animals de companyia.