El secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha defensat aquest dissabte que l’acord sobre el català invalida que les escoles hagin d’obeir el 25% de castellà a les aules. En una entrevista al canal 3/24 ha explicat que el nou decret es regeix en la legislació vigent, que és la nova llei d’educació que va aprovar el govern espanyol, i que no demana cap mena de percentatge, sinó que els alumnes surtin de l’escola dominant el castellà, així com el català a Catalunya. En aquest sentit, ha instat les escoles a “seguir les directrius del Departament d’Educació” i no pas de la sentència que obliga a fer un 25% de les classes en castellà. “En el moment que canvia el marc legal, s’impossibilita complir una sentència que pertany al marc legal anterior”, ha manifestat el secretari durant la seva entrevista a la televisió pública.

A més, Vila ha explicat que es tracta d’una sentència anacrònica si es té en compte de quina manera s’ensenya a les aules avui dia. “Les assignatures ja han desaparegut”, ha dit, en referència al fet que ara mateix els alumnes aprenen coneixements sobre matemàtiques i ciències naturals en una mateixa classe, per posar un exemple. “És, per tant, poc lògic parlar de percentatges quan ja no tens assignatures”, ha argumentat, i ha reiterat que “el decret preveu que no es treballi sobre la base dels percentatges”. “Ja sabem que aquesta metodologia a vegades costa d’entendre, però actualment es poden donar matèries en tres llengües diferents, com seria el català, el castellà i l’anglès”, ha afegit. Així mateix, ha explicat que ara mateix s’ensenyen continguts en els quals la part teòrica es fa en català i la part pràctica en anglès, per exemple. “Però el centre de gravetat de l’escola catalana seguirà sent el català”, ha afegit. I ha deixat ben clar que en els centres en els quals no es respecti que el català és la llengua vehicular normal, s’estarà desobeint les directrius del Departament.

Per altra banda, el secretari de Política Lingüística ha lamentat que el català s’hagi “convertit en un objectiu a batre per a uns sectors importants de l’Estat”. “Estan disposats a utilitzar qualsevol eina al seu abast per fer-ho”, ha dit, i ha advertit que “no és cap predicció fora de lloc pensar que aquests mateixos sectors continuaran en la seva croada per arraconar la llengua catalana a tot arreu”.

31 de maig, data límit

Preguntat sobre el fet que aquest nou acord al qual s’ha arribat entre Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, PSC i comuns no es votarà al Parlament fins divendres i que el temps per aplicar la sentència del 25% acaba el 31 de maig; Vila ha reconegut que “hem d’arribar al dimarts que ve d’una manera que les escoles sàpiguen” què han de fer. “Un cop els projectes que s’hagin de reformar es reformin, s’han d’elevar al Departament, cosa que treu la pressió de damunt dels centres”, ha afegit.