El Govern reclama als grups de l'oposició que en plena crisi del coronavirus deixin de banda el "partidisme" en el debat per a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat que es farà demà al Parlament.

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha recordat en la roda de premsa diària de l'executiu que els pressupostos s'aprovaran per majoria absoluta gràcies a l'acord amb els comuns, però ha advertit que el moment és "prou greu com perquè altres forces de l'oposició abandonin posicions partidistes, legítimes i comprensibles en períodes de normalitat, però dificilment comprensibles en moments excepcionalitat com els que vivim". "Tots hem d'estar a l'alçada de les circumstàncies", ha reclamat.

Ha insistit que es tracta dels "pressupostos més necessaris" i que han arribat al ple amb un mes de retard perquè Ciutadans va enviar el projecte al Consell de Garanties Estatutàries malgrat que l'aprovació del projecte era "urgentíssima".

Ha assegurat que és "del tot necessari aprovar aquest pressupost" i que, a partir de la seva aprovació el Govern n'abordarà la reforma per adaptar-los a la situació generada per la pandèmia.

Ha recordat que la resposta a la crisi del coronavirus ha incrementat la despesa, des de la resposta sanitària que es calcula que arribarà als 1.800 milions d'euros, però també amb partides no previstes com la gratuïtat del transport públic per a treballadors de serveis essencials o la rebaixa del cànon de l'aigua i el suport a àmbit de l'esport o cultura.

Amb tot, i malgrat demanar el suport de l'oposició als comptes, ha admès que demà encara no es podran plantejar les línies d'aquests reformes pressupostàries i que s'estan estudiant a les diferents conselleries.

"Aquests pressupostos no seran l'única solució. És imperatiu que les institucions facin un pla de xoc que modifiqui sostres de dèficit i despesa", ha advertit.

En qualsevol cas, ha insistit que atès que l'increment de la despesa, per respondre a la crisi del coronavirus, anirà acompanyat d'una reducció dels ingressos, caldrà un injecció de liquiditat per part de l'Estat.

Budó, que ha mostrat la satisfacció pel fet que el govern espanyol hagi modificat els criteris de desconfinament de nens i admeti que "el virus no entén de territoris", ha insistit que "des dels territoris és des d'on millor es pot gestionar la resposta a aquesta greu crisi" per la qual cosa el Govern s'ha ofert a "treballar plegats de forma lleial".