L'endemà que el Tribunal Suprem anunciés la decisió d'obrir una causa contra el president a l'exili, Carles Puigdemont, per investigar-lo per terrorisme en el marc del cas Tsunami, el Consell de la República ha anunciat la composició del seu nou govern, en el qual hi ha tres noves incorporacions: l'exdiputat d'ERC Pep Andreu, l'exregidor d'Arenys de Mar David Caldeira i la professora Maria Antònia Font, que substituiran el cantautor Lluís Llach, el portaveu del Poble Lliure, Guillem Fuster, i l'exdiputada de l'extinta Iniciativa per Catalunya-Verds al Congrés Carme Garcia. Puigdemont ha presentat el nou executiu en un acte a Ribesaltes, a la Catalunya Nord, en què ha agraït als membres la seva tasca al capdavant de l'organisme. "Saben que no és una feina fàcil, que no està pagada, ni amb Rolex tampoc, i que és com portar una diana ben gran a sobre", ha dit. Entre els membres que continuaran hi ha el vicepresident Toni Comín, Aurora Madaula, Montserrat Corrons, Mercè Jou, Antoni Castellà i Teresa Vallverdú.

Comín veu la decisió del TS com un "nou argument" per incloure el terrorisme a la llei d'amnistia

Comín ha assenyalat que en els últims 7 anys, el poder judicial espanyol "no ha deixat de donar proves evidents que es comporta com un actor polític", però ha qualificat la interlocutòria del Suprem com "la ingerència més grotesca" en el poder legislatiu, tant "pel contingut" com pel "moment" en què es fa pública. Amb tot, el vicepresident del Consell ha assegurat que no els inquieta “gens” que aquest fet pugui suposar una reactivació de les euroordres, i considera que només suposaria “un pas més en el desprestigi absolut del poder judicial espanyol davant d’Europa”. Tanmateix, ha defensat que la decisió del TS "afegeix nous arguments" per incloure el terrorisme a la llei d’amnistia de manera que es protegeixi tots els represaliats dels "abusos" de la Justícia i dels intents de "manipular i retorçar el delicte de terrorisme". 

D'altra banda, Comín ha assenyalat que el nou mandat del Consell tindrà la necessitat d'"adaptar-se" a un nou context, però ha volgut deixar clar que malgrat que es produeixi un "canvi de cicle" en el moviment independentista, el Consell manté la seva missió originària, que no és el retorn dels exiliats o l'amnistia sinó "la plena materialització del mandat de l'1-O". En aquest sentit, també ha apuntat que independentment de les negociacions i les estratègies de partits i entitats, un objectiu fonamental del Consell és recordar a l'Estat espanyol que l'independentisme "no ha renunciat a la legitimitat de l'1-O".

Els nous consellers del Consell de la República 

Comín ha defensat que les noves incorporacions al govern són una mostra de la voluntat de "representar la transversalitat ideològica, professional, territorial i de gènere del moviment independentista català". Pep Andreu és exalcalde de Montblanc i exsenador i diputat d'ERC al Congrés i al Parlament de Catalunya. El 2020 va abandonar el partit republicà i va es va adherir a l'associació Independentistes d'Esquerres, de la qual és el president. Actualment, també presideix Estat Català, partit fundat per Francesc Macià el 1922. No ha pogut assistir a la presentació per motius personals. David Caldeira és membre del Secretariat Nacional de Poble Lliure, professor de llengua i literatura i llicenciat en lingüística. Va ser cap de llista i regidor de la CUP a l’Ajuntament d’Arenys de Mar del 2011 al 2019, i organitzador de la primera consulta a Arenys de Munt i a Arenys de Mar. Maria Antònia Font és nascuda a Mallorca, llicenciada en filologia catalana per la UB, ha exercit de professora del cos de secundària i de professora associada a la UIB. Ha estat responsable de normalització lingüística del sindicat majoritari d’educació a les Illes Balears. És membre fundador d’Enllaçats per la Llengua i ha estat presidenta de la Federació d’organitzacions per la llengua catalana (FOLC). 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!