El Govern demanarà que Barcelona i l'àrea metropolitana nord i sud es mantinguin en la fase 0, però que es flexibilitzin algunes de les mesures. Una especificitat que la consellera de Salut, Alba Vergés, ha qualificat de "fase 0 avançada" o "fase 0,5". La proposta, que es farà arribar al ministeri per tal que l'accepti, permetria obrir els establiments comercials minoristes sense cita prèvia, així com també reprendre les activitats de culte, museus i biblioteques amb un terç de l'ocupació.

També es permetria flexibilitzar l'assistència a les vetlles i que es reprengui l'esport professional, amb la reobertura de centres com el CAR de Sant Cugat. No es permetrà, però, l'obertura de terrasses ni gimnasos. Tampoc es permetran les trobades de fins a 10 persones en domicilis ni la mobilitat fora del municipi de residència, com sí que permet la fase 1.

Segons Vergés, les característiques específiques de Barcelona i l'àrea metropolitana d'àmbit "demogràfic i social" fa que el desconfinament hagi de ser encara més "gradual" i "específic". En aquest sentit, ha recordat que aquesta zona, que només representa el 9% de la superfície de Catalunya, compta amb un 65% de la població, i per això ha defensat un "pla de transició" diferenciat.

Terrasses, amb la vista posada en el dilluns 25

Així s'ha explicat Vergés en la roda de premsa diària del Govern, en la qual aquest dijous també hi ha participat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha defensat que espera que la setmana que ve la capital catalana i la resta de l'àrea metropolitana ja puguin entrar completament en la fase 1 i reobrin les terrasses.

Colau ha assegurat que des de l'Ajuntament estan treballant perquè pugui obrir "una de les activitats econòmiques més importants de la ciutat", però ha avisat que cal que es faci amb "la màxima seguretat" i que un comitè tècnic està estudiant com es pot fer "sense treure espai públic". Tot i això, s'ha mostrat esperançada que pugui estar a punt la setmana que ve.

El Procicat proposa mascaretes obligatòries

Per altra banda, la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha anunciat també que el Procicat ha aprovat que les mascaretes siguin obligatòries en l'espai públic. Budó ha assegurat que faran arribar la proposta al Ministeri de Sanitat i que confien que la mesura sigui acceptada.

Encara sobre aquest afer, la consellera Vergés ha defensat que la millor mesura de seguretat pel coronavirus és "la distància entre les persones", però ha defensat que "tota protecció de més" ha de ser contemplada. En aquest sentit, ha assegurat que encara hi ha "molt desconeixement" i no hi ha un "camí extremadament cert" sobre com ha de ser la desescalada i com continuarà el virus, per la qual cosa ha defensat prendre mesures basant-se en la "prudència".

Garraf, Alt Penedès i Baix Montseny, a la fase 1

Finalment, l'executiu també ha aprovat aquest dijous demanar que tres àrees de la gestió sanitària que es troben en la regió metropolitana de Barcelona passin directament a la fase 1. Es tracta del Garraf, l'Alt Penedès i el Baix Montseny, que se sumaran a les regions de Girona, Lleida i Catalunya Central, que aquest dimecres ja es va anunciar que passarien de fase, i a les de l'Alt Pirineu i l'Aran, les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona que hi són des de principis de setmana.