Pas endavant en la protecció de la llengua pròpia de les Illes Balears. La presidenta balear, Francina Armengol, rectifica in extremis i arriba a un pacte amb Més per Mallorca per exigir el requisit de català als metges i infermeres. Així, 34 de les categories de treballadors sanitaris que tenen processos oberts requeriran que s'acrediti el coneixement de la llengua, mentre que els 15 restants s'han descartat per dèficit de personal. L'acord ha resolt una crisi en el Pacte de Govern balear i, finalment, s'ha pogut constatar que la gran majoria de places es podien cobrir amb professionals que parlen català, i no com argumentaven els socialistes. Segons la Plataforma per la Llengua, la majoria de casos de discriminació lingüística es produeixen en l'àmbit de l'administració pública, sobretot en el tracte amb la policia i els serveis de salut. L'ONG del català ha celebrat l'acord en una piulada.

Requisit del català per als sanitaris de les Balears

Segons han confirmat a Europa Press fonts pròximes a les negociacions, d'una quarantena de categories dels processos de selecció en marxa, per a 34 d'elles serà necessari tenir el nivell de català per poder presentar-se, després de constatar que no hi ha dèficit de professionals, sinó que hi ha més del doble de sol·licitants que el poden acreditar que places. En la resta de casis, es donarà un termini de dos anys per a acreditar el nivell de català, que és el que recull el decret 6/2022, com havia avançat el Diario de Mallorca. Segons les fonts consultades, el Govern té previst reunir-se amb membres del STEI i l'Obra Cultural Balear (OCB) per a informar sobre aquest acord. Precisament, en el ple que ha començat a les 9.00 hores, la presidenta Armengol havia de respondre a preguntes de l'oposició sobre l'exigència de llengua catalana en la convocatòria pública.

Crisi al Govern pel requisit de català

La decisió d'eximir els sanitaris de les Illes Balears de complir amb el requisit del català en el procés d'estabilització de personal va provocar aquesta setmana una crisi del govern de coalició format pel Partit Socialista de les Illes Balears (PSIB), Podem i Més per Mallorca. El diputat de Més per Mallorca Joan Mas 'Collet', va reclamar a la presidenta Armengol que convoqués el Consell Social de la Llengua Catalana, i va amenaçar de convocar-lo de forma unilateral. La portaveu del PSOE al Parlament balear, Pilar Costa, va titllar de "deslleialtat" que Més per Mallorca convoqués el Consell Social de la Llengua Catalana sense Armengol, una consideració a la qual Mas ha respost afirmant que la presidenta seria deslleial per no convocar-lo.