Situació crítica. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha afirmat que la sequera i la falta de pluges a Catalunya obliga la Generalitat a avançar l'estat d'emergència, i que "en els pròxims dies" estudiaran declarar l'estat de preemergència als municipis que depenen de les conques internes catalanes. Aquesta decisió implicarà la necessitat d'aprovar noves restriccions en el consum d'aigua per fer front a la problemàtica. Els embassaments catalans ja es troben actualment per sota del mínim històric, concretament al 18,89%, i les previsions per les pròximes setmanes no són positives, per la qual cosa l'administració ha decidit "prendre mesures extraordinàries" sense esperar que les reserves continuïn caient fins al 16%. "Hem d'avançar-nos als escenaris i aprofitar al màxim les reserves", ha explicat la portaveu, afegint que aquesta és "la pitjor sequera que ha viscut mai Catalunya".

Per la seva banda, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, ha dit que s'està entrant en un escenari "molt complicat" després d'una tardor molt seca i ha avisat que la situació de sequera és "molt crítica". Per això, ha explicat, es plantegen un estadi "intermig" entre l'excepcionalitat i l'emergència que permeti intensificar algunes mesures o restriccions durant el proper mes o mes i mig. La fase de preemergència no és cap dels escenaris previstos al Pla de sequera, però seria, ha dit, un estadi "preparatori" per a la "màxima conscienciació" i per aplicar mesures de transició cap a les restriccions més intenses, que són les que s'aplicarien en fase d'emergència. La previsió és que s'entri en aquesta fase a finals de desembre.

Reyes ha matisat que aquest estadi intermedi de preemergència només s'aplicaria al sistema Ter-Llobregat perquè és on viuen més persones i on hi ha més activitat comercial i industrial, atès que inclou l'àrea metropolitana de Barcelona. "L'esforç que podem fer des de la regió metropolitana en benefici de la resta de comarques és molt important", ha indicat. Sobre les mesures concretes que es podrien intensificar durant aquest període transitori, Reyes ha afirmat que es concretarà en els pròxims dies.

Noves mesures a Catalunya

Aigües de Barcelona preveu que en els pròxims dies més municipis entrin en fase 1 d’emergència per sequera, el que suposaria noves restriccions, entre d’altres, a l’àrea metropolitana de Barcelona. Per preparar aquest nou escenari, la companyia fa dos mesos que fa proves de reducció de la pressió a la xarxa. Segons el coordinador del Pla de Sequera d’Aigües de Barcelona, Josep Lluís Armenter, aquestes restriccions s’han pogut fer “sense incidències” i, per tant, la xarxa està “preparada” per aplicar-ho als municipis que se situïn per sobre dels límits fixats per l'ACA.