"Si el nombre de persones que moren de fam al món fossin santcugatenques, en dos dies seria un poble deshabitat". És una de les frases que Arcadi Oliveres va pronunciar en una de les seves classes i que avui ha recordat una de les alumnes presents aquell dia, a l'homenatge en record de la seva figura. Durant l'acte, celebrat aquesta tarda al Monestir de Sant Cugat, el president de la Generalitat ha anunciat que el seu Govern li concedirà la Medalla d'Or a títol pòstum.

Referent de les lluites socials, Oliveres va morir el passat 6 d'abril víctima d'un càncer de pàncrees amb 75 anys. La Universitat Internacional de la Pau, que ell va fundar l'any 1984, ha organitzat la celebració, que ha comptat amb la presència dels seus familiars i amics i la participació de representants d'entitats socials, que han llegit el llibre Paraules d'Arcadi, publicat per l'economista pocs mesos abans de traspassar. 

En el discurs de cloenda, Aragonès ha lloat la vida i obra d'un dels símbols més destacats del pacifisme. Va plantar, ha remarcat, "llavors col·lectives d'esperança i compromís", "lluny dels dogmatismes i les ortodòxies", però sempre amb el "compromís de revertir les injustícies": 

La relació amb el procés

"Sóc independentista, però no és la qüestió que més em preocupa" havia afirmat Oliveres. Sempre va mostrar-se compromès amb el procés sobiranista, però no va dubtar a expressar els seus recels amb el que va considerar una precipitació l'octubre de 2017. A les eleccions imposades per la intervenció del 155 va fer costat a la candidatura de la CUP. Amb tot, la seva interpretació casava amb l'actual estratègia d'Esquerra Republicana, que aposta per guanyar més aliats a la causa, especialment al que ell anomenava "perifèria barcelonina". 

Planter dels comuns

L'any 2013, en ple apogeu del 15-M, al costat de la monja Teresa Forcades, Oliveras va impulsar el moviment Procés Constituent. Un intent d'aglutinar en una mateixa plataforma totes les veus que representaven l'esquerra alternativa del moment. Si bé aquell projecte no es va acabar consolidant, va ser el planter de futurs dirigents polítics de l'òrbita dels comuns, com Jaume Asens o Xavier Domènech

A la imatge principal, un retrat d'Arcadi Oliveras. / Guillem Medina