Expropiació forçosa d'habitatges buits a 14 municipis catalans. Aquesta és la proposta del Govern per donar resposta als problemes d'habitatge a Catalunya. Després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha promès l'aval al 20% de la hipoteca del primer habitatge als joves o la construcció de 20.000 habitatges públics de lloguer assequible en terrenys del ministeri de Defensa, el Govern de la Generalitat ha volgut plantejar també les seves propostes i ha anunciat que inicia el procés per a l'expropiació d'habitatges buits de grans tenidors que portin com a mínim 2 anys desocupats.

El conseller de Territori, Juli Fernández, ha comparegut en roda de premsa per anunciar que en una primera fase s'actuarà sobre 14 municipis —Cornellà de Llobregat, Figueres, Lloret de Mar, Mataró, Mollet del Vallès, Reus, Roda de Berà, Rubí, Salt, Tarragona, Valls, Vic, Viladecans i Vilanova i la Geltrú—. Ha explicat que els primers requisits s'enviaran en els propers dies per acreditar si els habitatges afectats serveixen de residència i que si no es demostra en el termini d'un mes es declararà l'incompliment de la funció social i s'obrirà el procés d'expropiació. L'objectiu, asseguren, és aconseguir habitatge per a famílies vulnerables, per a la qual cosa Incasòl hi destinarà 5 milions d'euros, la qual cosa hauria de permetre "l'adquisició potencial d'entre 50 i 70 habitatges".

Mesura electoralista?

Aquest procés, però, es posa en marxa en plena ofensiva del govern espanyol a les portes de les eleccions municipals, la campanya de les quals es posa en marxa aquest divendres, i que ha desencadenat una cascada d'anuncis de Sánchez. El darrer, sobre l'aval del govern al 20% de la hipoteca en el primer habitatge als joves, aquest mateix diumenge en un míting a Santa Cruz de Tenerife.

Amb tot, el conseller de Territori ha rebutjat que la de la Generalitat sigui una mesura electoralista. Ha argumentat que el Govern ha explicat el seu plantejament quan ha tingut els mecanismes preparats. Fernández ha recordat que només porta set mesos a aquest departament —al qual va entrar després de la sortida de Junts del Govern i després d'assumir les competències de política territorial del departament de Jordi Puigneró—. "Les nostres mesures sempre van acompanyades de fets que són tangibles. Al contrari d'alguns dels anuncis que aquestes setmanes hem pogut seguir, que no aporten grans novetats", ha reblat, en referència a les propostes del govern espanyol.

Precisament, el candidat d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha criticat aquest dimarts durant l'entrevista amb ElNacional.cat les propostes del PSOE sobre habitatge, per considerar-les electoralistes. "Fa campanya electoral pura i dura. Cada dia surt amb un anunci més espectacular que l'anterior. A mi em fa vergonya, vergonya democràtica, que considerem que això és legítim en termes democràtics, aquest exercici vergonyós... Aquesta mena de populisme repartidor em sembla poc digne d'una força que es diu progressista", ha retret.

Caos oposicions: pendent

Pel que fa a les oposicions per estabilitzar personals, que fa 12 dies va desembocar en una situació de caos que ha obligat a repetir els exàmens, la portaveu, Patrícia Plaja, ha admès que encara no han rescindit el contracte amb l'empresa Cegos, responsable del procés. Ha argumentat que tot i que la voluntat és fer-ho, s'ha de dur a terme amb garanties jurídiques. Igualment, el Govern no ha concretat de quina manera es reclamarà a l'empresa la indemnització milionària que va anunciar la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. Les dues qüestions estarien, segons la portaveu, en mans del gabinet jurídic de la Generalitat.

La portaveu ha insistit a responsabilitzar Cegos de deixadesa de funcions i ha assegurat que la resposta que està protagonitzat aquesta empresa forma part de la seva estratègia de defensa. "La comunicació no és fluida amb aquesta empresa", reblat.

Ajuts a pagesos, sense concreció

El que no ha concretat l'executiu són els ajuts als pagesos arran de la sequera. La portaveu, Patrícia Plaja, ha assegurat que el Govern és "plenament conscient que qui està pagant les conseqüències de la sequera és la pagesia", però ha insistit que fins que no es conegui l'abast d'aquesta crisi no es podrà quantificar. "La pluja pot condicionar-ho i esperem que arribi", ha argumentat la portaveu, tot i que el president, Pere Aragonès, va anunciar fa dues setmanes ajudes directes als pagesos del Canal d'Urgell que en els propers dies hauran de començar a arrencar la fruita per salvar els arbres.