La Generalitat expropiarà pisos buits i començarà a enviar requeriments en "els pròxims dies" perquè els grans propietaris acreditin la residència de persones, segons els acords de Govern publicats aquest dimarts. Si no ho fan en un mes, es determinarà l'incompliment de la funció social del pis i s'iniciarà l'expropiació. La mesura, amb 5 milions de pressupost que es destinaran a través d'Incasol, tan sols afectarà entre 50 i 70 habitatges.

Per a la fase inicial es preveu una inversió de 5 milions d'euros a través d'Incasòl. Afectarà 14 municipis declarats àrees de forta demanda d'habitatge. Són Cornellà de Llobregat, Figueres, Lloret de Mar, Mataró, Mollet del Vallès, Reus, Roda de Berà, Rubí, Salt, Tarragona, Valls, Vic, Viladecans i Vilanova i la Geltrú.

Els pisos obtinguts mitjançant aquest mètode per la Generalitat es posaran a disposició de les persones i famílies vulnerables incloses en la taula d'emergència social. La mesura només afectarà grans propietaris amb habitatges inclosos en el Registre d'habitatges buits i ocupats sense títol habilitant (RHBO per les seves sigles en català). Per obtenir aquest registre, el Govern ha explicat que va realitzar un procés d'inspecció entre els anys 2020 i 2022 a través d'un conveni amb els Ajuntaments.

L'Agència d'Habitatge de Catalunya va oferir 45 municipis on havia detectat un increment de sol·licituds més important per a les taules d'emergència i es van assolir convenis amb 14 ajuntaments. Barcelona, malgrat que és el municipi amb els preus de lloguer més alts d'Espanya, no ha entrat en aquesta llista perquè "té Carta Municipal", estatut de competències per a grans ciutats. A més, el govern de Colau ja està expropiant, "encara que ells ho fan de manera temporal i el Govern de manera permanent", apunten fonts de la Generalitat.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra de Transport, Habitatge i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, no ha volgut pronunciar-se en ser preguntada sobre la mesura adoptada pel Govern de Pere Aragonès.