Demòcrates (DA), el partit que va guanyar les eleccions generals a Andorra del 7 d'abril, ha arribat a un acord per a la governabilitat del país amb Liberals d'Andorra (L'A) i Ciutadans Compromesos (CC), i confirmar que el president serà Xavier Espot (DA), guanyador dels comicis.

Així ho han aprovat els partits en executives extraordinàries celebrades aquest diumenge, i després d'una setmana intensa de negociacions, han informat DA i L'A en sengles comunicats.

L'acord garanteix la investidura de Xavier Espot, líder de DA, com a cap de Govern, ja que els tres partits sumen 17 consellers dels 28 totals: els 11 de DA, els quatre de L'A i els dos de CC.

Al seu torn, impossibilita la candidatura de Pere López presentada pel Partit Socialdemòcrata (PS), la segona força més votada als comicis i que té set consellers en l'arc parlamentari.

PS i L'A es van presentar units a les generals, concretament en les circumscripcions territorials, però aquest acord no s'ha prolongat després dels comicis del 7 d'abril i L'A ha preferit entrar al govern de DA.

Debat d'investidura

Espot es convertirà en cap de Govern substituint Toni Martí --també de DA-- al debat d'investidura que se celebrarà aquest dimarts i dimecres al Consell General (parlament).

DA ha manifestat que el Govern de coalició assegura "l'estabilitat institucional i política durant els propers quatre anys" i que permetrà assumir els reptes que ha d'afrontar el país.

L'A ha informat que el comitè executiu ha validat l'acord amb DA i CC per l'"àmplia coincidència" dels seus programes electorals i ha recordat que sempre ha apostat per no bloquejar l'acció del futur govern.

Una vegada finalitzi el debat d'investidura es començarà a perfilar l'executiu, encara que diversos mitjans de comunicació andorrans ja informen que DA ha cedit quatre ministeris a L'A i un a CC.