El govern espanyol ha respost per carta al secretari del Govern, Víctor Cullell, que no publicarà els nomenaments dels consellers, segons informen fonts de la Moncloa, que han facilitat el text. L'executiu central considera que la vigència del 155 avala per garantir la "viabilitat jurídica" i legal del futur executiu català, i que la situació de presó de Jordi Turull i Josep Rull, així com l'estada fora de Catalunya de Toni Comín i Lluís Puig, els impossibilitaria "que exerceixin les seves funcions constitucionals, d'acord amb les previsions i exigències que per a tal comesa requereix la normativa vigent".

El text intenta contradir les teories d'alguns juristes, que consideren que la publicació dels nomenaments és un "acte degut", és a dir, que s'ha d'efectuar de forma immediata sense discrecionalitat de cap poder. De forma contrària, s'infereix que les tesis sostingudes provenen de l'assessoria dels serveis jurídics de la Moncloa i dels advocats de l'Estat. 

Per aquest motiu, en primer lloc la missiva al·lega que la potestat de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) es va concedir amb el vot favorable del Senat al 155. En segon, s'estableix que no s'ha d'entendre com "un control merament formal", ni tampoc com "un acte degut i reglat". "Ans al contrari, configura un autèntic control de la legalitat, que no de l'oportunitat". És a dir, que "comporta no una mera concurrència formal, sinó de la validesa i eficàcia de resolucions, actes o acords, objecte de publicació", insisteix sobre aquest punt controvertit.

La justificació continua més endavant, quan es determina que, per tant i en vigència del 155, "s'imposa entendre que la publicació de l'acte tindrà necessàriament lloc si el contingut s'ajusta a la legalitat; i al contrari, si el contingut de l'acte no s'hi ajusta, la publicació no podrà autoritzar-se", afegeix sobre els nomenaments proposats pel president Quim Torra. D'aquesta manera, conclou que "la proposta en relació a quatre persones no és vàlida ni eficaç" —Rull, Turull, Puig, Comín— "perquè no podran desenvolupar les seves funcions", que recorden que estan reglades a l'Estatut i, per extensió, són matèria constitucional. 

El text està signat per Roberto Bermúdez de Castro, secretari d'Estat d'Administracions Territorials i número dos de la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría.