"Com es pot desescalar pretenent que morin a la presó?". En aquests termes s'ha expressat Gonzalo Boye, advocat dels líders independentistes exiliats i del raper Valtonyc, sobre l'alliberament dels presos polítics. Per al jurista xilè, aquest ha de ser el primer pas. Després ja vindria el judici, on té molt clar el resultat: victòria. En el context actual, després que Bèlgica ja hagi negat l'extradició de Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig, també ha aprofitat per fer un vaticini sobre el futur dels seus clients: "No crec que Alemanya entregui Puigdemont".

L'advocat internacional ha participat aquest dimarts al vespre en un debat a l'Ateneu Barcelonès, on ha fet un diagnòstic de la situació judicial del procés, a l'Estat espanyol i a Europa. “El problema de fons és que a Espanya no hi ha hagut una Transició a nivell judicial, continuem ancorats a l’any 77”, ha assenyalat. I ha afegit: “S’ha actuat com s’esperava abans del 78: reprimint el dissident”.

En aquest sentit, l’advocat xilè ha explicat que “les altes instàncies no estan preparades per interpretar el dret de manera democràtica”. I ha posat un exemple per justificar la seva teoria: “Quan una persona va a una manifestació, no pot esperar que vagi 20 anys a la presó”. És per això que ha defensat l’estratègia de portar el cas als tribunals europeus, per tenir arguments per “rebatre els atacs” del jutge Llarena. “El Suprem s’està retratant molt”, ha sostingut.

Boye ha explicat per què ha assumit la causa del procés, que és comparable a altres casos que ha portat, com la FIFA, Guantánamo o Edward Snowden. Perquè es tracta d’una “litigi estratègic”, que “pot canviar la realitat jurídica”. En aquesta línia, ha defensat que “de vegades un cas canvia les coses”.

“No existeix una sola raó jurídic perquè continuïn a la presó”, ha denunciat Gonzalo Boye, que ha afegit que “l’única raó és que hi ha una obstinació perquè sigui així”. En aquest sentit, ha indicat que “queda reflectit” en les interlocutòries de Llarena. “La interlocutòria de processament és infumable, perquè és política”, ha valorat. I ha etzibat: "En aquesta causa s'està patejant el dret".

“Quan una persona va a una manifestació, no pot esperar que vagi 20 anys a la presó”

gonzalo boye ateneu barcelones - sergi alacazar

Boye ha aprofitat el debat per explicar algunes particularitats de l’estratègia jurídica dels dirigents independentistes presos exiliats. Per exemple, ha assenyalat que a tots els països europeus tenien previst qui els defensaria, com s’ha vist amb advocats de reconegut prestigi. “Mentrestant, el Tribunal Suprem fa vuit mesos que està improvisant”, ha ironitzat.

També ha fet èmfasi en el defecte de forma que va permetre denegar l’euroordre a Bèlgica, en què faltava una ordre de detenció nacional en què se sostenés. Van demanar informació a Llarena, i va remetre a la interlocutòria de processament. “Anem a la vista i passa el que passa”, ironitza Boye. I ha advertit: “Quan hi hagi una tercera euroordre, tenim com demostrar que és un jutge absolutament parcial. Amb les tres pàgines on critica la justícia belga”.

També ha recordat com la premsa deia, durant la primera euroordre, que als 30 dies serien entregats. “I als 34 dies va haver de retirar l’euroordre”, ha puntualitzat.

"El dret sí que és previsible; el que el fa imprevisible és l’abús de dret”

“Espanya ha tensionat d’una manera el sistema de cooperació europeu que les costures estan a punt de trencar-se”, ha avisat l’advocat dels dirigents independentistes, que ha comparat la situació amb la de Turquia. “La diferència és que aquí no han empresonat els advocats”, precisa.

El jurista s’ha mostrat optimista que el cas es reconduirà a “termes racionals”. En aquesta línia, ha assenyalat quin seria el millor escenari: “Que la gent surti en llibertat i s’assereni la causa. En algun moment hi haurà judici, però no és el mateix un judici plantejat en termes de dret penal pur i dur”. I ha conclòs: “El que tinc claríssim és que guanyarem. El dret sí que és previsible; el que el fa imprevisible és l’abús de dret”.