L'advocat del president Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, adverteix que les conclusions de l'advocat general del TJUE contràries als argument exposats per Bèlgica per denegar l'extradició de Lluís Puig i a favor de les tesis del jutge instructor Pablo Llarena representen una negació dels drets fonamentals com a drets individuals, atès que assumeix que només es pot esgrimir una vulneració de drets per denegar una euroordre si es tracta d'una vulneració generalitzada i sistèmica. L'advocat, tot i admetre que les conclusions de l'advocat general no són les que esperaven, reitera l'aposta i la confiança per la justícia europea i nega que les conclusions comportin un lliurament dels exiliats a la justícia espanyola.

L'advocat general del TJUE ha fet públic avui el seu informe en relació a les qüestions prejudicials que va presentar el jutge Llarena arran de la negativa de Bèlgica a extradir Puig. En les seves conclusions l'advocat general s'alinea amb els arguments de Llarena i adverteix que per esgrimir un risc de vulneració d'un dret fonamental, com ha fet en la seva negativa a executar l'euroordre, la justícia belga hauria de demostrar deficiències sistèmiques i generalitzades en el funcionament del sistema judicial espanyol. Aquest va ser un dels arguments clau també durant la vista que es va celebrar el passat mes d'abril a Luxemburg.

Captura de Pantalla 2022 07 14 a les 13.27.01
Captura de la piulada de Boye

Boye considera que les conclusions de l'advocat general entren en confrontació amb els criteris establerts pel TJUE en una sentència de febrer del 2022 i amb d'altres, en què es reconeix la vulneració del dret a un procés equitatiu com a raó per denegar una euroordre. 

Captura de Pantalla 2022 07 14 a les 13.27.49
Captura de la piulada de Gonzálo Boye

Adverteix que "el criteri de l'advocat general representa una negació mateixa dels drets fonamentals com a drets individuals, assumint que només quan existeix una vulneració generalitzada i sistemàtica és quan es pot tenir en consideració com a causa per a denegar un lliurament". A parer de l'advocat, això implicaria la "desnaturalització de la Carta dels Drets Fonamentals de la UE i un retrocés important en matèria de drets i llibertats que excedeix amb escreix el cas català" i comportaria un gir copernicà en aquesta matèria, en cas de confirmar-se.

Captura de Pantalla 2022 07 14 a les 13.28.19
Captura de la piulada de Gonzálo Boye

Amb tot, adverteix que aquestes conclusions no comporten un futur lliurament dels exiliats a la justícia espanyola sinó que simplement torna a enviar el procediment a la casella de sortida i obliga a provar que existeix una fallada generalitzada del sistema. "Comptem amb els elements per acreditar-ho si es confirmen els sorprenents criteris de l'advocat general", assegura Boye.

Captura de Pantalla 2022 07 14 a les 13.28.41
Captura de les piulades de Gonzalo Boye