El conseller d'Economia, Jaume Giró, i la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, han demanat per carta a la vicepresidenta primera del govern central, Nadia Calviño, que l'Estat cedeixi a la Generalitat els 12.000 pisos que calculen que té la Sareb a Catalunya. Giró i Cervera reclamen al govern espanyol que al més aviat possible es posi a treballar una taula de treball integrada pel Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital i el Govern per estudiar els mecanismes per fer efectiva la transferència del patrimoni immobiliari de la Sareb a l'executiu català. Els consellers s'adrecen a la responsable d'Economia després de la nul·la resposta per part del ministeri competent en matèria d'habitatge.

Els consellers argumenten a la carta, avançada per Efe, que "una importantíssima aportació per reduir el dèficit d'habitatge públic a Espanya passa per transferir a les comunitats autònomes, en la fórmula que s'aconsegueixi acordar, el patrimoni de la Sareb que pugui destinar-se a lloguer social". La Sareb, societat creada l'any 2012 per dona sortida als actius immobiliaris tòxics de la banca, té a Catalunya de més de 12.000 habitatges que provenen del rescat de diferents entitats bancàries, segons calcula el Govern. Segons argumenten Jaume Giró i Violant Cervera, el fet que l'Estat controli la majoria del capital de la Sareb pot "convertir aquesta societat (...) en part de la solució al problema de la falta d'habitatge social que existeix a Espanya, on el parc públic no supera el 2% del total d'habitatges, lluny de la mitjana d'habitatge públic de la UE, situada al voltant de l'11%".

Sense resposta del Ministeri

No és la primera vegada que el Govern fa aquesta reclamació. Anteriorment, ja havien plantejat al Ministeri de Mobilitat, Transports i Agenda Urbana, la necessitat i urgència d'estudiar mecanismes per tal que se cedís a les comunitats la totalitat del patrimoni immobiliari de la Sareb per ser destinat a habitatge social. Giró i Cervera recorden a Calviño a la seva carta que es tracta d'una petició compatida per altres governs autònoms. De fet, el Govern català i el valencià ja es van posar d'acord el juny per defensar aquesta transferència.

"Fins ara, la qüestió que li plantegem no ha tingut la resposta que esperàvem per part del Ministeri competent en matèria de polítiques d'habitatge", es lamenten Giró i Cervera en la seva carta a Nadia Calviño, enviada el 12 de setembre passat. El màxim accionista de la Sareb és el FROB, organisme sota el control del ministeri d'Assumptes Econòmics i també des d'Hisenda i Funció Pública.