El presumpte gihadista detingut la setmana passada a Parla (Madrid) tenia al seu domicili quaderns en els quals havia anotat els noms de nombroses personalitats polítiques, com de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, qui abans d'ocupar aquest càrrec era fiscal coordinadora de gihadisme a l'Audiència Nacional.

Segons han informat a Europa Press fonts jurídiques i de la investigació, a més d'aquests apunts sobre càrrecs públics, el sospitós també tenia llistats de llocs situats en diferents ciutats espanyoles, si bé no se li ha trobat de moment cap pla detallat per atemptar i no hi ha constància que s'hagi desplaçat a cap d'elles.

La policia espanyola va assegurar el dissabte que el jove de 23 anys enviat a presó provisional era l'únic responsable a Espanya de 'Muntasir Media', plataforma no oficial encarregada de la difusió massiva de continguts en favor de l'organització terrorista Estat Islàmic (també conegut com DAESH o ISIS) i que buscava llançar missatges de por i intimidació a través d'internet.

L'arrestat se'l relaciona amb el vídeo d'uns dos minuts que a finals d'agost es va divulgar des de la Fundació Al Muntasir, vinculada a l'esmentat grup terrorista, amb amenaces de mort dirigides al magistrat de l'Audiència Nacional José de la Mata. També s'investiga diverses amenaces contra esdeveniments com la Setmana Santa, segons precisen fonts policials.

Precursors d'explosiu

Totes les anotacions van ser trobades a l'escorcoll del domicili del sospitós, on a més els agents de la policia espanyola encarregats del cas es van apoderar de set terabytes d'arxius informàtics que estan pendents d'analitzar.

Per això, les fonts consultades insisteixen que, en espera d'analitzar tot aquest material informàtic, el trobat fins al moment a l'habitatge de Parla no indica que el jove detingut, de 23 anys, tingués plans dissenyats per atemptar a curt termini.

Això sí, durant el registre al domicili, els agents també van trobar gran nombre de precursors químics, entre ells nitrat d'amoni, així com peròxid d'hidrogen i metiletilcetona (MEK); elements clau en la confecció del denominat TATP o "mare de Satanàs", l'explosiu més utilitzat pels gihadistes i empleat pels terroristes dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

A més dels set terabytes d'arxius informàtics, els investigadors es van apoderar de telèfons mòbils manipulats, rellotges modificats susceptibles de ser utilitzats com a temporitzadors, una funda d'armilla antibala i una placa amb balins adherits a tall de metralla. Els agents van trobar manuals manuscrits i "croquis" sobre els passos a seguir per a la confecció d'artefactes explosius improvisats.

Després de la detenció la setmana passada, el sospitós va passar a disposició del titular del Jutjat Central d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, qui va ordenar presó provisional sense fiança.