El ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, ha assegurat que Gibraltar no acceptarà una cosobirania hispano-britànica. Tot i això no ha criticat la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, per no haver esmentat Gibraltar a la carta d’activació del Brèxit.

Picardo ha dit que Espanya té “una forma molt dura de fer negociacions”, alhora que ha deixat clara la seva oferta de cosobirania presentada per Espanya. “Si ho poseu a damunt la taula com a preu per qualsevol futur acord, ja sabeu quina és la nostra actitud al respecte”, ha advertit.

“Ja vau veure què vam fer quan es va fer l’acord de 1984 de Brussel·les, que demanava que hi hagués conversacions (bilaterals entre Espanya i el Regne Unit) en el marc de la sobirania, o el que vam fer amb el tema de l’aeroport. Nosaltres ho vam negar sempre, avui i en el futur”, ha recalcat.

Picardo, que no ha criticat May per no incloure Gibraltar a la carta d’activació del Brèxit, ha dit que és “un gran error” per a Espanya el fet que s’hagi inclòs la clàusula 22 (relativa a Gibraltar) a l’esborrany d’allò que seran les guies europees de la negociació. “Desafortunadament per Espanya, el Regne Unit i Gibraltar treballen junts en tots els temes relacionats amb els atacs rebuts a causa d’Espanya” ha afegit.

Espanya obsessionada amb Gibraltar

Segons Picardo, aquesta setmana “tothom ha pogut veure que Espanya està disposada a posar Gibraltar, la seva obsessió, al punt de mira de les negociacions”. “Espanya, amb aquest tema, no està mirant pels interessos de cooperació comunitària com cal”, ha sentenciat el ministre principal.

Picardo està convençut que Espanya està aplicant un doble veto (a Gibraltar i al Regne Unit), i que serà molt dur tret que s’acceptin els temes de sobirania sol·licitats des de la Península. “Espanya farà el que fa sempre, es posarà dèbil amb el fort (Regne Unit), i fort amb el dèbil (Gibraltar)” ha acabat.