L'històric dirigent del Sinn Féin i mediador en el procés de pau al País Basc, Gerry adams, ha reclamat a "la comunitat internacional i la Unió Europea" que donin suport als líders polítics catalans que defensen el dret a l'autodeterminació. "Hi han de tenir un paper", ha subratllat. En una entrevista al programa de TV3 'Preguntes Freqüents', Adams s'ha posicionat en contra dels empresonaments dels líders polítics catalans.

"Empresonar per permetre que hi hagi un Parlament o per obrir uns col·legis electorals, no està bé", ha criticat Gerry Adams, que també ha denunciat que estiguin tancats a la presó pel fet d'haver "expressat una opinió política" o haver tirat endavant "mètodes democràtics" per expressar un posicionament polític, com va ser el referèndum de l'1 d'octubre.

Adams també ha criticat que la Unió Europea classifiqui el conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol com un "afer intern" i ho ha comparat amb la situació que es va viure entre Irlanda i Gran Bretanya, en què les institucions europees també ho van titllar de conflicte intern. "És clar que no ho era", ha remarcat el mediador irlandès.