La Generalitat presentarà aquest dijous davant el Tribunal Suprem dos recursos sobre els béns del Monestir de Sixena, després que el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que va assumir les competències de Cultura a Catalunya per l'article 155, ho hagi autoritzat. Fonts del Departament de Presidència de la Generalitat han confirmat que són un recurs de cassació per demanar l'anul·lació de la sentència judicial i, un altre, d'extraordinari, per infracció processal. Méndez de Vigo ha autoritzat els recursos amb l'objectiu d'evitar que la Generalitat pugui recórrer el procés davant el Tribunal Constitucional al·legant "indefensió".

Els recursos arriben després del que va interposar la Generalitat el 7 de desembre davant un jutjat d'Osca, que va fixar l'11 de desembre com a termini màxim perquè el Museu de Lleida lliurés les 44 peces al Monestir de Sixena. La Generalitat va presentar després un altre recurs per demanar la devolució de les peces, encara que el ministre va sol·licitar la seva retirada perquè es va fer sense el seu "consentiment" i, segons ell, ja no tenia sentit perquè ja s'havia produït el trasllat.

El president del Govern d'Aragó, Javier Lambán, ha retret avui al ministre Méndez de Vigo que en el conflicte per la devolució dels béns de Sixena s'hagi posicionat "des de sempre" a favor de Catalunya i de la Generalitat i "contra Aragó". "Per a un govern i per a una comunitat que ha acreditat la seva lleialtat constitucional de manera exemplar resulta bastant descoratjador que el govern espanyol, en aquest conflicte, s'hagi posicionat des de sempre, des del principi, amb Catalunya; que ni tan sols hagi estat neutral", ha lamentat el cap de l'executiu aragonès, que creu que el ministre "perfectament es podria haver estalviat l'últim recurs de cassació".

L'Ajuntament de Vilanova de Sixena estima que la decisió és "discrecional i política", de la qual fa responsable al ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, a qui demana que desisteixi perquè, entre d'altres raons, no es causaria "cap indefensió" a la Generalitat, segons un comunicat del lletrat d'aquest municipi, Jorge Español.