Gemma Montull, la filla de la mà dreta de Fèlix Millet, no entrarà a la presó. El tribunal li ha commutat la pena de 4 anys per 1 any de treballs comunitaris i un pagament de 500 euros al mes.

El tribunal de la secció 10ª de l’Audiència Provincial de Barcelona que va jutjar el conegut com a Cas Palau de la Música ha pres l'acord per majoria. 

Malgrat la gravetat dels fets i la condemna, el tribunal creu que es donen els requisits per a la commutació de la pena i estableix les condicions per poder evitar la presó, que són no delinquir durant el termini de suspensió fixat, que es facin, dins del termini de la suspensió, 365 dies de treball en benefici de la comunitat i  que, a més dels béns immobles ja embargats com a garantia i pagament de la responsabilitat civil es comprometi al pagament d'una quantitat mensual. Segons el peritatge, s'ha de pagar més d'un milió d'euros. Ho farà de manera mensual, abonant 500 euros al mes a partir del novembre.

 

 

Gemma Montull va ser condemnada pel Tribunal Suprem el passat mes d'abril a dos anys de presó per malversació de fons públics, apropiació indeguda i falsedat documental; a cinc mesos i set dies de presó per tràfic d'influències, i a un any, set mesos i quinze dies de presó per blanqueig de capitals i falsedat comptable. A més, la van condemnar al pagament d'1.500.821 euros, condemna que és conjunta i solidària amb Fèlix Millet i Jordi Montull. Aquests dos últims han estat en total condemnats a pagar una responsabilitat civil de 24.359.427,27 euros.

En el cas de Gemma Montull, afirma el tribunal per majoria, concorren els supòsits de no tenir antecedents penals ni abans ni després dels fets penats i que cap de les tres penes imposades supera els dos anys de presó. La concurrència dels requisits, explica en una interlocutòria el tribunal, no comporta un dret automàtic a obtenir la suspensió, perquè no es tracta d’un dret del penat, sinó d’una concessió potestativa del tribunal que ha de ser ponderada, cas per cas, atenent, com diu la llei, les circumstàncies personals del condemnat, la naturalesa dels fets, la seva conducta i en particular l’esforç per reparar el dany causat. A més, la substitució de la pena de presó s'ha de vincular al compliment d’una sèrie d’obligacions.

Argumenta per això la majoria del tribunal que els fets pels quals va ser condemnada són de "caràcter greu", segons els fets declarats provats en la sentència i la participació de Gemma Montull en aquests fets com a directora financera i responsable de l’àrea comptable del Palau des d'octubre del 2003.

Afegeix que els béns jurídics vulnerats són importants i amb una gran repercussió social i institucional, i amb perjudicis econòmics molt elevats per a les entitats del Palau de la Música. I conclou, atenent les possibilitats recollides per la llei en vigor, que se li ha de concedir la suspensió extraordinària perquè ha transcorregut molt de temps des dels fets condemnats i perquè els va confessar.

Els magistrats també valoren l'esforç de Gemma Montull per pagar els 1,5 milions de responsabilitat civil juntament amb el seu pare i Millet. L'exdirectora financera va pagar, ja en fase d'instrucció, una suma total de 128.951 euros per al pagament de les responsabilitats civils. Per altra banda, consta que es van oferir tres béns immobles com a garantia per al pagament de la responsabilitat personal xifrada en 500.000 euros en resolució acordada per l’Audiència de Barcelona. El valor d'aquests tres habitatges va ser peritat en 1.010.595 euros. Consta en la peça de responsabilitat civil que, com a garantia per al pagament de la responsabilitat civil, va oferir la resta de béns immobles que té com a patrimoni personal. El total de béns oferts i embargats és de cinc immobles i dos aparcaments.

El tribunal adverteix expressament a la penada que en cas de cometre un delicte en el període de suspensió fixat, o d'incomplir tres dels terminis fixats com a pagament de la responsabilitat civil vinculats a aquesta suspensió, o de l’incompliment greu i reiterat de la realització dels 365 dies de treball en benefici de la comunitat, es revocarà la suspensió de l’execució de la pena acordada i s’ordenarà el compliment en centre penitenciari de les penes privatives de llibertat ara suspeses.

La decisió del tribunal no ha estat unànime. La resolució inclou el vot particular d’un magistrat integrant del tribunal que valora negativament la concessió de la suspensió de la pena de presó i discrepa de la interpretació realitzada per la majoria sobre les circumstàncies que han afavorit la concessió d’aquesta previsió extraordinària. De fet, el magistrat considera que Gemma Montull hauria de pagar molts més diners per poder retornar tot el que ella, Millet i el seu pare van desviar. Totes les acusacions, incloses la Fiscalia, la FAVB i el Palau de la Música van demanar el compliment de la pena de presó per a Gemma Montull. Ara la decisió es pot recórrer. Els altres tres condemnats, Millet, Montull i l'extresorer de CDC Daniel Osàcar sí que van ingressar a la presó el juny passat.