La consellera d'Universitats, Gemma Geis, ha manifestat aquest divendres a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada, que per fer un salt cap endavant "de veritat", la suma total dels projectes que tenen al cap les universitats i que poden projectar sumen més de 3.500 milions d'euros, però que això només és possible "amb un estat independent". "Fa uns mesos vam demanar a les universitats i centres de recerca de Catalunya totes les seves demandes econòmiques, i és aquesta xifra global de més de 3.500 milions d’euros", ha explicat.

La consellera ha advertit a més que el govern de Pedro Sánchez està preparant una llei que amenaça el sistema universitari català, la llei orgànica del sistema universitari (LOSU). “Tenim una amenaça: la LOSU. No defensa el sistema català ni el reconeix. Només mira a Espanya. Els grups parlamentaris catalans al Congrés haurien d’actuar de manera conjunta per defensar el sistema universitari català i la seva projecció”, ha advertit, al·ludint al suport d'ERC a l'executiu del PSOE.

Geis ha aprofitat la presència a Prada, per anunciar que la Universitat de Perpinyà ha entrat al programa Joan Fuster d'intercanvi d'estudiants, que és l'Erasmus dins dels territoris de parla catalana, cosa que permetrà estades de la comunitat universitària a Catalunya, les Balears, el País Valencià, la Catalunya Nord i l’Alguer. En aquest sentit, ha demanat també que la Universitat Catalana d'Estiu sigui l’espai d’influència i de projecció al món del sistema universitari dels Països Catalans. “Falta repensar, enfortir i rellançar l'UCE perquè sigui un espai amb major influència. Hi ha la voluntat política i del sistema universitari per fer-ho”, ha afegit.

D'altra banda, Geis s'ha mostrat preocupada per l'"augment de l'extrema dreta" en el sistema universitari català i ha demanat que no hi hagi cap "fissura" davant d'aquesta situació. "Aquesta és una realitat que també tenim i hem de ser molt rigorosos, contundents i discrets", ha afirmat la consellera, que no ha concretat en quins àmbits estan detectant aquest increment de la presència d'elements ultres. Geis ha assenyalat que la universitat "no pot ser neutral" davant d'aquesta realitat, perquè és una institució que ha de defensar "els drets, les llibertats, el debat i la crítica". La universitat, ha insistit, és un espai "de debat, de crítica, transpirable, on els valors democràtics són salvaguardats". 

La consellera ha destacat la posada en marxa del pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca, que serà “un gran acord de tot el sistema per reforçar el català en el món acadèmic i científic que explicita els drets lingüístics dels estudiants i crea noves eines per tal de garantir-los”. La consellera ha assegurat que el pla es planteja “des del rigor, la serenitat, la centralitat, el consens i la inclusió, sempre tenint molt present el caràcter internacional de les universitats catalanes. Perquè expressar-nos en català i ser reconeguts al món és compatible”.