Nou atac del Govern a la reforma laboral de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz. Si bé aquest dimecres l’executiu del PSOE i Podemos va salvar pels pèls la reforma gràcies a un acord amb el PDeCat i Unió del Poble Navarrès (UPN), aquest dijous Gemma Geis ha demanat que el govern espanyol no elimini la contractació per obra i servei. La consellera de Recerca i Universitats ha assegurat que aquest aspecte pot tenir conseqüències dolentes pel que fa al món de les ciències, ja que preveu que la “contractació de personal científic” es vegi “afectat” per culpa d’aquest punt.

Segons ella, l’eliminació dels contractes per obra i servei és “un autèntic despropòsit”, ja que no hauria tingut en compte les conseqüències que tindrà en el sistema universitari català, especialment pel que fa als departaments de recerca. “El Ministeri de Ciència ens va confirmar que no s’ha avaluat l’impacte de la reforma laboral sobre la ciència”, ha assegurat Geis, a més d’afegir que tindrà conseqüències dolentes pel que fa a la contractació “d’investigadors i investigadores”. En aquest sentit, ha insistit que “la comunitat científica de Catalunya està molt preocupada".

Geis ha assegurat que el nou marc laboral de l’Estat pot afectar fins a “un 80% dels contractes del personal científic i tècnic dels centres de recerca de les universitats” i això, segons ella, generarà una elevada incertesa” en aquest sector. És per això que Geis ha fet una crida al govern espanyol a “esmenar l’error” per tal que la reforma laboral no tingui efectes dolents en el món científic. La consellera ha assegurat que aquesta preocupació del Govern és compartida amb l’executiu d’Euskadi, així com el balear. Ha afegit que en els darrers dies ha mantingut contactes amb aquests dos governs per parlar sobre aquesta qüestió. 

Geis ha fet aquestes declaracions des de Palma, després d’haver-se reunit amb el rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Jaume Carot. En aquella trobada s’ha parlat sobre el compromís que existeix entre el Govern i les 22 universitats que formen part de la Xarxa Vives per enfortir les universitats catalanoparlants. De fet, aquestes 22 institucions preparen un Erasmus a la catalana. És a dir, que els estudiants, investigadors i personal d’administració i serveis podran participar en un programa d’intercanvi. Geis i Carot han insistit que les universitat dels Països Catalans ja han posat la primera pedra del que es convertirà en una “gran regió del coneixement”. Existeix la voluntat, per tant, de crear un espai de col·laboració entre investigadors i acadèmics que en un futur es converteixi en un programa d’intercanvi.