El que havia de ser una manifestació tranquil·la contra la reforma de les pensions a Prada (Conflent), com són habitualment les de la Catalunya Nord, ha acabat de la pitjor manera quan els efectius de la Gendarmeria han llançat gasos lacrimògens (gas pebre) contra els participants, entre els quals hi havia nens. L'actuació policial ha originat una gran polèmica i més quan durant la marxa, que ha reunit unes 750 persones, no s'ha produït cap incident. "És incomprensible el que ha passat, tot anava bé", ha assenyalat un dels manifestants al diari L'Indépendant. Un pare s'ha exclamat també: "Hem vingut amb els nens perquè ens pensàvem que a Prada tot aniria bé". Una mare també ha donat la seva versió: "Anàvem avançant tranquil·lament. Hi havia molts nens. Som a Prada, i era una manifestació molt familiar. El que ha passat és aberrant". Ha estat una clara errada policial en el poble de l'anterior primer ministre francès, Jean Castex.

El recorregut de la manifestació ha estat tranquil fins que els concentrats han decidit tallar la carretera RN 116. Llavors els gendarmes s'han posat en mode ofensiu i ho han intentat impedir llançant gasos lacrimògens. Però no han aconseguit que un centenar de manifestants tallés la carretera una estona. Després alguns dels manifestants s'han queixat als policies per la seva actuació.

La Gendarmeria ha argumentat que han utilitzat el gas quan alguns dels seus agents han caigut a terra i podien ser trepitjats, i argumenten que el vent ha fet que el gas pebre arribés fins als nens. A Prada no es creuen aquesta versió. "M'agradaria veure qui són aquests agents que han estat trepitjats", ha declarat Julien, molt incrèdul, a France Bleu.

Els contraris a la reforma de les pensions impulsada pel president francès han protagonitzat aquest dijous la novena jornada de protestes, amb escenes de gran duresa a París i en altres localitats franceses. Malgrat que passen els dies des que Macron va aprovar per decret elevar la jubilació dels 62 anys als 64, la mobilització no sembla minvar i els CRS antiavalots actuen al límit a París.

Els sindicats francesos han protagonitzat aquest dijous una nova jornada bloquejos, que ha provocat que les refineries hagin quedat paralitzades i que s'hagi cancel·lat el transport públic. La interrupció del subministrament de les refineries ha fet créixer la preocupació per l'escassetat de combustible per als avions als aeroports de París, i és un maldecap que se suma a la llista creixent de problemes, als quals cal sumar els munts d'escombraries que s'han acumulat a París. La situació és tan preocupant que està en dubte la visita d'estat que havia de fer el rei Carles III a la capital francesa la setmana vinent. Macron va dir dimecres que no afluixaria malgrat les protestes i que està disposat a acceptar la impopularitat per tal que tiri endavant el projecte de llei de les pensions "en interès del país".

Els vocals progressistes del Poder Judicial estudien forçar-ne la renovació amb una dimissió en bloc