El possible suport d'Esquerra als pressupostos de Sánchez segueix portant cua. Aquest dissabte, en una entrevista a Catalunya Ràdio, el ministre de Consum, Alberto Garzón, ha expressat públicament que compta amb el suport del partit de Rufián de cara a l'aprovació dels pressupostos generals. Tot i això, ha descartat de manera rotunda que dins de les negociacions d'aquest possible suport es puguin incloure qüestions sobre l'amnistia o l'autodeterminació. "No és una demanda pressupostària, sinó una demanda que té a veure amb la taula de diàleg organitzada al voltant de la qüestió catalana", ha detallat el ministre. En referència a les demandes d'ERC per poder fer un referèndum pactat d'autodeterminació a Catalunya, el ministre Garzón considera que "s'han fet avenços i s'ha recuperat el diàleg". Tanmateix, ha puntualitzat que són "problemes complexos" i no poden tenir "solucions simples". Per això demana que la qüestió no influeixi en l'aprovació dels pressupostos estatals i que es tracti "a banda de la qüestió catalana". "N'hem de parlar sense segrestar elements que milloraran la vida de les famílies treballadores", ha afirmat, referint-se als nous comptes que ha d'aprovar l'executiu de Pedro Sánchez.

Garzón, sense pèls a la llengua, també ha parlat sobre la situació actual del president a l'exili Carles Puigdemont. "No entenc la repressió física de l'1 d'octubre, ni la repressió administrativa. Crec que Puigdemont hauria de poder-se expressar des de qualsevol lloc, com a representant polític", ha declarat el ministre. També ha afirmat que el codi penal "no ha de restringir" el debat en la política. Amb aquestes declaracions Garzón s'allunya de la línia que ha seguit l'executiu de Pedro Sánchez respecte a la situació dels exiliats i la possibilitat d'entrar en un panorama favorable per a un referèndum.

Reactivar l'economia amb ajuts a les famílies

Pel que fa a la complicada situació econòmica actual, que empitjora setmana rere setmana, Garzón ha defensat la proposta del govern espanyol de fer-hi front mitjançant els ajuts a les famílies treballadores i descarta prendre la via de les retallades. "Descartem retallades perquè en l'última crisi va empobrir-nos. Ara hem apujat el salari mínim perquè la gent pugui comprar i es reactivi l'economia", ha dit el ministre. "Fa 10 anys s'entenia que per superar la crisi, s'havien d'abaixar els salaris; això era el govern del PP. Nosaltres creiem que la crisi no es combat amb precarietat, sinó que la forma de reactivar l'economia també pot ser apujar salaris perquè la gent pugui comprar i no decaigui".

També ha reafirmat la seva voluntat d'acordar amb grans distribuïdores un topall per als preus de productes d'alimentació bàsics en la cistella de la compra fins després de Nadal. "És un alleujament i és el que cal aconseguir", ha afirmat. El ministre de Consum ha assegurat que algunes d'aquestes grans distribuïdores d'aliments sí que estan disposades a sumar-se a l'acord, mentre que "altres agents del mercat el benefici del qual és molt alt es neguen".