El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, considera que "seria una molt mala notícia" que algun diputat socialista se saltés la disciplina de vot i posés en perill la investidura de Pedro Sánchez, per la qual cosa, encara que el seu partit va pactar una abstenció, ha puntualitzat: "Estarem atents a les votacions", hores abans de l'inci de la segona sessió del debat d'investidura.

"Forma part de la responsabilitat del PSOE controlar els seus diputats, però seria molt mala notícia i un perill per a qualsevol demòcrata —un eventual tamayazo—, pensi el que pensi. No seria només un atac contra el PSOE, seria un atac contra la democràcia. Dit això, nosaltres hem pactat una abstenció, però estarem molt, molt atents a les votacions ", ha exposat en una entrevista a SER Catalunya.

El diputat republicà ha criticat que les crides a representants socialistes perquè votin en contra del seu candidat entronquen amb "la pulsió colpista de la dreta espanyola", que està en contra que es pugui "parlar de tot" al Parlament.

Amb tot, ha sostingut que la possibilitat que hi hagi un tamayazo —en referència a l'exercici del transfuguisme que va impedir la investidura d'un candidat socialista a la Comunitat de Madrid el 2003— és molt "remota" i ha confiat que no es donarà una situació similar aquest dimarts al Congrés dels Diputats.