El president del Tribunal Constitucional (TC), Juan José González Rivas, ha convocat un ple no presencial per al 6 de maig que tractarà, entre d'altres, l'admissió o no a tràmit dels recursos d'empara de Jordi Turull, Jordi Sànchez, Josep Rull, Carles Mundó, Jordi Cuixart, Dolors Bassa, Carme Forcadell i Joaquim Forn contra la sentència de l'1-O. Oriol Junqueras i Raül Romeva, que van ser els primers a presentar el seu recurs d'empara perquè s'anul·lés la sentència, ja van tenir resposta a finals d'any, quan el TC els va denegar la petició. 

En un comunicat, el TC ha informat que ha convocat el ple per al 6 de maig "mitjançant procediment substancialment escrit". L'ordre del dia consta d'un total de vuit punts, entre els quals també hi ha el recurs d'empara promogut per Jordi Turull contra l'acord de la Mesa del Congrés del 25 de juliol del 2019 i un de Jordi Sànchez contra actes de la sala penal amb relació a la causa especial per l'1-O.

Entre els punts de l'ordre del dia també hi ha un recurs d'inconstitucionalitat presentat per diputats de Vox contra un decret per fer front a l'impacte social i econòmic de la Covid-19.

El TC ha defensat que ha pres les mesures necessàries per suspendre els terminis processals i administratius per tal d'evitar indefensió en els ciutadans en l'accés a aquest òrgan constitucional, i ha indicat que ha continuat examinant els recursos promoguts. Per fer-ho, s'han seguit les mesures adoptades pel govern espanyol i en coherència amb la política europea.

Ha afegit que també s'ha facilitat el teletreball i que en les actuals condicions s'han tancat 1.523 informes d'assumptes jurisdiccionals que estan sent estudiats pels magistrats.