La reincidència dels petits furts, sobretot a les grans ciutats, han obert més d'una vegada la polèmica i el debat si, aquesta repetició continuada per part del mateix delinqüent, es deu a una llei més laxa en aquesta matèria. Avui, al Congrés dels Diputats s'ha aprovat una modificació de la llei que endureix aquesta mena de delictes. Així doncs, modifiquen l’article 234 del Codi Penal espanyol pels furts de menys de 400 euros amb reincidència que seran castigats amb penes de presó.. 

Aquesta proposta ha tirat endavant amb una esmena del PDeCAT i es dona un matís a la modificació final: "No obstant, en el cas que el culpable hagués estat condemnat executòriament com a mínim per tres delictes compresos en aquest títol, encara que siguin de caràcter lleu, sempre que siguin de la mateixa naturalesa i que el muntatge de l'acumulat de les infraccions sigui superior a 400 euros, s'imposarà la pena de l'apartat 1 d'aquest article. I no es tindran en compte els antecedents cancel·lats o que haguessin de ser-ho".

Així doncs, hi haurà presó de fins a 18 mesos per a aquests robatoris que es repeteixen, quan hi hagi tres condemnes per delictes d'aquesta naturalesa, encara que siguin de caràcter lleu i el muntant acumulat superi els 400 euros.

El mateix diputat del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, ha anunciat el canvi: "Cal agrair especialment les diferents entitats que des de fa un any venen treballant i impulsant aquest canvi de codi penal, Foment del Treball i ICAB Barcelona, associacions de comerciants de Barcelona, Amics del Passeig de Gràcia i altres". Un altre diputat del PDeCAT que ha liderat aquest el canvi és Genís Boadella: “Un pot tenir la sensació que les persones que cometen aquests furts els detenen avui i surten demà al carrer, i continuen amb aquesta activitat gairebé com a 'modus vivendi'. Què suposarà? Té un alt impacte al sector del comerç, la restauració, el turisme i en la seguretat de tots els ciutadans”.

Una delinqüència sense aturador

En el darrer cap de setmana, fins a 81 delinqüents han estat arrestats per furts similars que van col·lapsar els calabossos de la Ciutat de la Justícia per delictes vinculats als robatoris i especialment a turistes. Els arrestos del cap de setmana s'emmarquen dins del Pla Tremall de Mossos d'Esquadra , que es troba en la detenció de lladres multireincidents que operen a Barcelona i que tenen com a objectiu els turistes.