La dubtosa vocació democràtica dels militars que en els últims dies han firmat cartes al rei Felip VI i manifestos en contra del govern espanyol queda patent una vegada s'ha sabut que el principal impulsor de l'últim comunicat, firmat per 271 militars en la reserva, és ni més ni menys que el president de la Fundación Francisco Franco, el controvertit general de divisió d'Infanteria de Marina en la reserva Juan Chicharro Ortega, antic estret col·laborador de Joan Carles.

Així ho revela avui el digital Público, que assegura que Chicharro és un dels que ha encapçalat la missiva coneguda aquest dissabte contra l'Executiu de Pedro Sánchez on, amb to apocalíptic, adverteixen contra "el deteriorament de la democràcia", i "la imposició d'un pensament únic" i afirmen que la "unitat d'Espanya està en perill".

Apologeta de Franco

Chicharro és conegut per les seves lloes a Franco. Poc després de ser designat president de la fundació que intenta preservar el llegat del dictador feixista, Chicharro va escriure un article al diari La Razón que era una apologia contínua de la monarquia i un enaltiment de l'origen franquista de la restauració monàrquica de 1975, dirigit directament a mostrar el seu suport a Felip VI, però també a recopilar l'ideari ultramuntà que ha definit de sempre el feixisme d'arrel espanyola.

Legionaris i soldats

El document està firmat també pel tinent general Emilio Pérez Alamán, l'almirall José María Treviño i el tinent general Juan Antonio Álvarez Jiménez, i ha estat subscrit per generals, oficials, legionaris i soldats.

Els que subscriuen es desmarquen d'altres iniciatives similars, en especial el contingut del grup de WhatsApp 'La XIX del Aire' on s'afirmava la necessitat d'afusellar fins i tot 26 milions de persones: "Els signants d'aquesta Declaració volen manifestar la seva completa desvinculació i desgrat amb el que s'ha expressat en un xat privat —difós en diversos mitjans— aliè al nostre sentir i essència de soldats".

No obstant això, diuen que comparteixen "les mateixes inquietuds" que els seus companys de la XIX Promoció de l'Exèrcit de l'Aire i de la XXIII de l'Acadèmia General Militar de l'Exèrcit de Terra, exposades per carta "al president del Parlament Europeu i al rei d'Espanya".

A més, acusen el govern de Pedro Sánchez d'acceptar "els menyspreus a Espanya, les humiliacions als seus símbols, el menyspreu al Rei i els atacs a la seva efígie". "A més de permetre violents aldarulls independentistes i colpistes amb petició d'indults a condemnats per sedició, així com concedir favors a terroristes amb el consegüent menyspreu a les seves víctimes", voregen "la legislació vigent" per buscar "la submissió al Poder Executiu del Poder Judicial, inclosa la fiscal general de l'Estat", i tracten d'"imposar un pensament únic" amb lleis com la de Memòria Democràtica.