Els funcionaris catalans de totes les administracions estan cridats a secundar una vaga aquest dimarts 30 de novembre contra l'"abús" de temporalitat, per reclamar que els treballadors que portin més de tres anys als seus llocs es converteixin en fixos i protestar contra el decret aprovat pel Govern per regularitzar la seva situació.

El passat 28 d'octubre ja es va realitzar una vaga d'interins amb el mateix motiu que va aconseguir un seguiment del 18% segons sindicats i del 7,3% segons la Generalitat, mentre que 10.000 persones es van manifestar a la plaça Urquinaona de Barcelona, segons dades de la Guàrdia Urbana.

Els sindicats que han convocat ambdues vagues són els que formen part de la Taula sindical de Catalunya: Confederació General del Treball (CGT), Confederació Nacional del Treball (CNT), Comissions de Base (CoBAS), Coordinadora Obrera Sindical (COS), Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i Solidaritat Obrera (SO), sense el suport de UGT i CC.OO.

Aquests calculen que existeix un 30% de temporalitat a les plantilles de la funció pública, que en alguns sectors poden fins i tot sobrepassar el 60%, i critiquen que molts contractes temporals es troben en situació de "frau de llei" en haver superat els tres anys, per la qual cosa consideren que haurien de ser indefinits. Per això, demanen un concurs de mèrits restringit per a totes les persones interines que portin més de tres anys o fer fixos directament aquests treballadors.

Mobilitzacions

Durant la jornada, a les 9.30 hores es realitzarà un piquet central unitari davant de la seu de UGT a Barcelona i, posteriorment, una manifestació que tindrà lloc a la plaça Urquinaona a les 12.30 hores amb el lema: 'Cap interí al carrer. Els que hi som ens quedem'.

També es realitzaran avui 30 de novembre mobilitzacions a Girona, Lleida, Manresa, Tarragona i Sabadell. Durant els dies previs, s'han fet també accions descentralitzades per part dels sindicats en la que han denominat 'setmana de la lluita'.

Serveis mínims

El Govern ha establert uns serveis mínims del 85% per al transport durant la jornada de vaga, tant per a trens de Rodalies, metro, autobusos i tramvies de Barcelona i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), com per al servei d'autobusos cap a l'Aeroport de Barcelona-El Prat i altres serveis de transport.

En el cas de l'educació, el Govern ha decretat que hi ha d'haver dos docents per cada quatre classes d'infantil i de primària, un docent per cada tres classes en secundària i, per a educació especial, guarderies, menjadors i activitats complementàries, el 50% de la plantilla com a mínim.

Les televisions i ràdios públiques hauran d'emetre el 50% dels continguts habituals i l'emissió de la informació necessària "en cas que es produeixi una emergència per a la població".

Hospitals i Justícia

Els hospitals hauran de tenir un funcionament normal en urgències, unitats especials --com per exemple les de vigilància intensiva--, el circuit assistencial de Covid-19 en l'atenció primària i la campanya de vacunació. A més, hauran de garantir "els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital", a més d'atendre l'activitat quirúrgica inajornable. Els serveis de neteja de centres sanitaris hauran de mantenir l'activitat normal en les àrees d'alt risc i "amb la totalitat de la plantilla".

Sobre els cossos de la Conselleria de Justícia, el personal de centres penitenciaris haurà de treballar com un dia festiu, mentre que el que s'encarrega de rehabilitació haurà de complir amb un 50% del personal i el d'oficines amb un 65%; els jutjats de guàrdia hauran de tenir el 100% dels efectius adscrits.

Al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i a les audiències provincials, el personal haurà de garantir els serveis mínims d'un funcionari a cada sala, secció o servei de registre o de presentació d'escrits.

 

Foto principal: Imatge d'arxiu d'una manifestació de funcionaris / Europa Press