Com la reproducció a petita escala de la macro-mobilització a Catalunya, la Diada a Madrid ha transcorregut amb un objectiu clar: “Fer arribar l’entusiasme de l’Onze de Setembre” a la capital d’Espanya. Així ho ha exposat la portaveu del Govern de la Generalitat, Neus Munté, que ha intervingut a la cloenda. Munté ha afirmat davant de vora dues-centes persones, que l'Estat espanyol ha deixat de complir el seu objectiu. "Per a nosaltres l'Estat Espanyol no funciona, tampoc per a molts ciutadans espanyols, ja que ha deixat de ser l’instrument d’una societat democràtica i plural”.

El greuge comparatiu ha tingut també la seva evidència, segons la consellera de Presidència, com a conseqüència de la imputació dels antics membres del Govern català, Artur Mas, Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau, per la consulta del 9-N. "Homs mateix seurà dilluns al banc del Tribunal Suprem i assistirem novament a la utilització de la Justícia per a un problema polític", ha lamentat, sobre allò que creu que és un ús judicial i "d'amenaça constant" per a la inhabilitació de diversos polítics catalans. Aquesta és una de les penes que es contempla que podria rebre Homs pel 9-N.

En aquest sentit, la representant de la Generalitat s'ha reafirmat en l'objectiu de culminar el procés d'independència i el "mandat" del 27-S, davant d'alguns magistrats i lletrats del Tribunal Constitucional, convidats a aquesta celebració. "Volem complir l’encàrrec que els ciutadans de Catalunya ens van fer, avançar cap a un Estat independent dins d’Europa, per avançar amb les futures generacions", ha indicat. Per a Munté, aquesta és una "sòlida i legitima ambició" de les persones que donen suport al procés.

L'acte ha estat inaugurat pel delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell. Mascarell ha explicat la seva missió al capdavant del Centre Cultural Blanquerna, indicant que el seu rol –assignat per l'expresident Artur Mas– era agermanar "les bones idees que es produeixen a Catalunya i les bones idees que es produeixen a Madrid". L'exconseller de Cultura ha demanat cooperació i fraternitat amb Espanya, tot i les "notables diferències polítiques" i "reptes institucionals" entre ambdues bandes, que també tenen "interessos compartits", segons ha assegurat. 

També ha intervingut l'historiador Borja de Riquer, que ha citat el polític socialista Gregorio Peces Barba per instar el PSOE a reflexionar sobre la seva posició. "La idea d'Espanya com a pàtria única és preconstitucional i predemocràtica", ha exposat en paraules de Peces Barba. De Riquer ha considerat que la història recordaria Mariano Rajoy com aquell que "ha portat la qüestió catalana a un carreró que no sembla tenir sortida". En aquesta línia ha expressat el clam d'alguns catalans independentistes, "que pensen que el pitjor no és no tenir un Estat propi, sinó un Estat en contra".

L'acte ha aconseguit el seu màxim aforament, i ha tancat amb el Cant dels Segadors. Entre les personalitats convidades hi havia la diputada del PSC Meritxell Batet, el conseller de Justícia, Carles Mundó, els diputats del Partit Demòcrata Francesc Homs i Carles Campuzano, el jutge i senador d'ERC, Santi Vidal, els diputats republicans, Joan Capdevila, Ana Surra i Xavier Eritja. D'En Comú Podem hi ha assistit Marcelo Expósito, membre de la mesa del Congrés, alguna personalitat del Cercle Català a Madrid, però cap autoritat espanyola ni de la Comunitat de Madrid, com avançava aquest diari.