El Govern presenta la seva Agenda Rural, el document que busca garantir la igualtat d'oportunitats en aquests espais i que s'aprovarà dimarts vinent. Així ho han fet la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, acompanyada del president de la Generalitat, Pere Aragonès, en un acte que s'ha fet a Torà, a la Segarra. El text, redactat per administracions, entitats, experts i més de 1.200 persones, inclou un total de 892 accions. Més concretament, han explicat que el document busca identificar les necessitats de l'espai rural i garantir-ne les condicions de vida i de desenvolupament a través de la diversificació econòmica. L'agenda s'aprovarà al consell de Govern i posteriorment es crearà una comissió que definirà les accions a dur a terme.

Agenda Rural

Per la seva banda, la consellera Jordà ha defensat que “l’objectiu és aconseguir igualar, el màxim possible, les condicions de vida entre el medi rural i les zones urbanes, per facilitar que la gent pugui viure-hi, equilibrant el país social i territorialment”. Tal com ha informat la Presidència en un comunicat remès a la premsa, l'elaboració de l'Agenda Rutal va néixer de la Comissió Interdepartamental sobre Despoblament Rural, que va encarregar a una comissió redactora formada per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Associació Catalana de Municipis (ACM), l’Associació de Micropobles de Catalunya i el Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible (CADS), la coordinació del document. A partir d’aquí es va iniciar un procés participatiu en el qual van participar més de 1.200 persones. Com a resultat d’aquest procés, s’han definit un total de 892 accions, de les quals 277 són prioritàries i 59 s’han identificat com a estratègiques, informa el Govern. El desplegament de l’Agenda Rural de Catalunya es realitzarà a través d’un Pla d’Acció, que definirà les accions a portar a terme o bé que han de continuar desenvolupant els diferents departaments de la Generalitat per assolir els reptes identificats. Així mateix, una Comissió interdepartamental vetllarà pel seguiment i compliment d’objectius marcats en el Pla, expliquen.

Població i turisme

En l’àmbit referent a persones, benestar i repte demogràfic, el Govern proposa accions per mantenir, atraure i fer créixer la població als municipis rurals i, a l’hora, promoure l’accés i millora dels serveis bàsics per "fer del món rural un lloc de ple dret on viure amb qualitat". En aquest sentit, s’aposta per mesures com ara la promoció d’un Acord Nacional de Salut i reforçar les Zones Escolars Rurals; avançar en nous models d’atenció a la gent gran, "donat l’elevat nivell d’envelliment de la població rural"; o garantir la cultura. Lligat amb el repte demogràfic, l’Agenda també incideix en mesures per garantir el dret a l’habitatge al món rural, com ara la priorització de polítiques d’habitatge públic, la implementació d’ajudes per a la rehabilitació o el foment de l’habitatge compartit i sostenible, entre altres. L’Agenda també incideix en aspectes com ara el teletreball i el relleu generacional. Així mateix, es considera necessari fomentar el turisme sostenible "d'acord amb la singularitat de cada territori". El turisme es valora i és necessari a l’economia rural, però des de l’Agenda Rural de Catalunya es reclama que es regularitzi i es faci una aposta per revertir-ne les externalitats negatives que aquest provoca en el medi i en les poblacions rurals. La regulació d’accessos, o bé destinar la taxa turística a preservació del paisatge, són algunes de les mesures proposades.

Alimentació i transició ecològica

Quant a canviar el sistema alimentari de Catalunya, les mesures engloben el total de la cadena alimentària, connectant les diferents baules per potenciar la diversitat agroecològica del país i afavorint l’alimentació de proximitat i ecològica, amb el desenvolupament de produccions i elaboracions artesanes, circuits curts de comercialització i canvis culturals que ens apropen a la Sobirania Alimentària. Per promoure la reducció i gestió sostenible de residus i l’economia circular, el Govern demana "implementar a tots els municipis rurals sistemes validats com el porta a porta o petites plantes de compostatge municipals", entre altres mesures recollides en el comunicat del Govern. En el cas de la planificació i promoció de la implantació d’energies renovables, l’Agenda Rural cita mesures com ara avançar en "una política de transició ecològica participada, descentralitzada i ordenada o la promoció de l’autoconsum energètic a través de projectes de comunitats energètiques rurals".