L'exalcaldessa Ada Colau i l'exdiputat al Congrés Jaume Asens s'han vist obligats a tornar aquest divendres a Barcelona des de Turquia després dels entrebancs perquè salpi la Flotilla de la Llibertat, la missió per portar 5.500 tones d'ajut humanitari a bord de tres vaixells a Palestina, ha informat l'agència ACN. En declaracions als mitjans des d’Istanbul, Colau ha denunciat que hi ha hagut “pressions a diferents governs” per part d'Israel per impedir que la Flotilla salpés i ha afegit que els seus membres continuen “absolutament compromesos” amb la missió. “No desistirem fins que puguem sortir rumb a Gaza amb l’ajuda humanitària per trencar el bloqueig, exigir l’alto el foc immediat i el final del genocidi”, ha remarcat l'exalcaldessa de Barcelona. Davant la impossibilitat de fer el viatge, Colau i Asens han decidit tornar a l'estat espanyol i esperar-se aquí

Colau ha lamentat que la Flotilla ho tenia “tot a punt” i complia “tots els requisits tècnics” però que s’han trobat amb “nous obstacles” que han “obligat a posposar la sortida”, després que Israel hagi “fet pressions a tots els nivells” i hagi “amenaçat a través dels mitjans de comunicació d’atacar la missió”, ha denunciat. L’exalcaldessa de Barcelona ha refermat el compromís amb la Flotilla, però ha explicat que, com a càrrecs electes tenen obligacions i responsabilitats, i que per això han decidit esperar des de l’estat espanyol el moment de reprendre la missió. “Estarem llestes. En el moment en què es puguin superar les pressions i hi hagi els permisos per sortir des del port sigui, allà serem”, ha assegurat.

Colau ha fet aquestes declaracions acompanyada per Martina Velarde (Podemos), Nico Sguiglia (Con Málaga) i Nerea Fernández (IU), a més d'Asens, abans de retornar a l’estat espanyol. La candidata de Comuns Sumar a presidenta de la Generalitat, Jéssica Albiach, havia exposat que anit els van avisar "d'un nou endarreriment" per salpar cap al port de Gaza. Albiach ha destacat que la missió és "importantíssima i clau per a les persones de Palestina" i ha afegit que Colau i Asens han mostrat amb la Flotilla "un clar compromís amb els drets humans" davant el "genocidi i massacre" a Gaza.

2.000 signatures de suport

La Flotilla de la Llibertat havia recollit més de 2.000 signatures de suport. La flota tenia previst partir aquest divendres 26 d'abril des d'un port turc amb centenars d'activistes de 40 països a bord. El manifest de suport a la iniciativa compta amb les signatures de personalitats de la cultura com els cineastes Julio Medem i Rodrigo Sorogoyen, els actors Antonio de la Torre, María Botto o Natalie Poza o els músics Residente o Samantha Hudson. El text denuncia les "pressions polítiques i les amenaces militars" que "intenten impedir" la sortida de la flotilla cap a Gaza.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!