A les dos i vint minuts de la matinada d'aquest dijous 3 de novembre sortien de la basílica de la Macarena de Sevilla les restes mortals del general franquista Gonzalo Queipo de Llano i de la seva esposa Genoveva Martí, amb la qual cosa culminava una operació, que s'ha desenvolupat en poc més de cinc hores, en un ambient de secretisme i nocturnitat. Quan s'obrien a aquella hora les portes de la basílica i sortia el cotxe de morts, a l'exterior del temple només hi havia una vintena d'informadors -entre redactors, càmeres de televisió i fotògrafs- un parell de veïns del barri amb un gos i una emocionada Paqui Maqueda, presidenta de l'associació memorialista Memòria Nostra, a més d'uns vint familiars de Queipo que havien assistit a l'exhumació.

El silenci d'aquell moment només s'ha trencat per uns tímids aplaudiments dels familiars i un insult a Paqui Maqueda que no se sap bé d'on venia. La Germandat de la Macarena ja havia anunciat que les restes de Queipo de Llano, de la seva dona, i del general Francisco Bohórquez -un militar que va estar a les ordres de Queipo com a auditor de guerra i va organitzar les execucions sumàries durant la Guerra Civil- havien de sortir de la Macarena el novembre per complir la nova llei de Memòria Democràtica, que va entrar en vigor a l'octubre.

Exhumació discreta

Ni la Germandat ni cap organisme oficial no havia comunicat que les exhumacions s'anaven a dur a terme aquest dijous. De fet, la basílica va romandre oberta al culte amb normalitat i a les nou de la nit, ja tancada, va anar quan van arribar els operaris i els familiars de Queipo i de Bohórquez, a més del forense i d'algun representant governatiu. Quan s'ha començat a conèixer a través de les xarxes socials i dels mitjans de comunicació que s'estava produint l'exhumació ja era nit tancada i a poc a poc han anat arribant els periodistes, amb les portes del temple completament tancades.

A les 23.50 hores, encara de dimecres, ha sortit un cotxe de morts amb les restes de Bohórquez i poc després tornaven a sentir-se les màquines trepants aixecant les tombes de Queipo -considerat el responsable de l'afusellament de més de 45.000 persones- i la seva esposa. A les 2.20 hores de dijous les portes s'han tornat a obrir i ha sortit la furgoneta fúnebre amb les restes del general Queipo de Llano, enterrat en la Macarena fa 71 anys, i el seu cònjuge Genoveva Martí. Poc abans havien sortit per un lateral del temple una vintena de familiars de Queipo, que no van voler fer declaracions als periodistes, i que van aplaudir quan van sortir les restes del general, i un cotxe amb membres de la Germandat de la Macarena que també havien assistit a les exhumacions.

"Honor i glòria a les víctimes del franquisme"

Just llavors Paqui Maqueda, molt emocionada, ha començat a cridar "honor i glòria a les víctima del franquisme, contra la impunitat" i a pronunciar els noms dels seus familiars víctimes de la repressió. En declaracions als periodistes, Maqueda, a punt del plor, ha dit que avui Sevilla "ha tancat una etapa històrica" i que la Verge de la Macarena "passejarà pels carrers d'aquest barri, que va ser l'últim bastió antifeixista més digne perquè la Verge de la Macarena és del poble."

Abans, quan Maqueda esperava la sortida de les restes del que va ser conegut com a "virrei d'Andalusia", ha assenyalat que aquestes exhumacions eren "una assignatura pendent de la democràcia espanyola" i que a partir d'ara Sevilla "és una ciutat més neta de simbologia del franquisme". "Ens ha costat molts plors i gent que s'ha quedat pel camí", ha afegit, i ha recordat la fossa comuna de Pico Reja al proper cementiri de Sevilla, d'on s'estan desenterrant les restes de centenars de represaliats.