La germandat de La Macarena de Sevilla ha assegurat que respectaran "escrupolosament" la legislació i que ja estan treballant en l'exhumació del colpista Queipo de Llano, després que el govern espanyol els enviés una carta sol·licitant-la. L'Executiu ha començat a aplicar Llei de Memòria Democràtica, que va entrar en vigor el passat divendres, la qual recull que "les restes mortals dels dirigents del cop d'estat militar de 1936 no podran estar inhumats en un lloc preeminent d'accés públic". És per això que, hores després del missatge del govern, el germà major de la Macarena de Sevilla, José Antonio Fernández Cabrero, s'ha adreçat al secretari de l'Estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez López, en resposta a la carta que l'instava a complir amb aquesta llei, exhumant i traslladant les restes de Queipo de Llano, així com els del general Bohórquez. En el comunicat, La Macarena ha assegurat que, "com ja feia", continuarà treballant "en l'execució d'allò que la nova Llei estableix".

La Macarena agraeix la comunicació del govern

De fet, la germandat ha subratllat que "en el seu afany per complir escrupolosament la llei, ja havia realitzat determinades accions amb aquesta finalitat, que seran completades a partir d'ara amb les oportunes que es desprenguin d'aquesta comunicació de la Secretaria d'Estat i que li permetin dur a terme allò legalment establert". La Macarena ha agraït la carta enviada pel govern espanyol i ha afirmat que és "la primera comunicació oficial que la corporació rep sobre aquest particular". Tot i la complicitat per part de la corporació religiosa, la família de Queipo de Llano s'ha mostrat contrària a l'exhumació del militar i no s'ha disposat a dur-la a terme ells mateixos, a diferència del que van comunicar els familiars de Primo de Rivera.

La Llei de Memòria Democràtica vol liquidar un deute "amb el passat"

El govern ha enviat aquesta carta a la Basílica de la Macarena després de l'aprovació i la publicació al BOE de la nova Llei de Memòria Democràtica el passat 19 d'octubre i que ja ha entrat en vigor. Segons recull la carta, aquesta norma vol "tancar un deute de la democràcia espanyola amb el seu passat", així com promoure "un discurs comú basat en la defensa de la pau, el pluralisme i la condemna de tota forma de totalitarisme polític que posi en risc els drets i llibertats inherents a la dignitat humana". Les restes de Queipo de Llanos, dirigent del cop d'estat de 1936 i responsable d'ordenar fins a 45.000 afusellaments durant la guerra civil, reposen a la Basílica de l'Esperança Macarena de Sevilla des del 1951. Al mateix temple, també es troben les restes de Francisco Bohórquez Vecina, auditor de guerra i responsable de l'execució de sentències de guerra.