La família Franco es quedarà només amb les catifes. Així ho ha dictaminat la justícia, que aquest divendres ha donat la raó a l'Estat i ha impedit la retirada dels béns del Pazo de Meirás disputats per la família del dictador. Però ha deixat per escrit un matís, i és que els Franco sí que es podran emportar les catifes dels passadissos perquè "es van col·locar amb una finalitat purament funcional". La família pot encara interposar un recurs d'apel·lació a la interlocutòria del jutjat de primera instància número u d'A Coruña, que ha fet públic el Tribunal Superior de Justícia de Galícia. La resolució reconeix que tots els elements objectes de controvèrsia entre les parts pertanyen a l'immoble (que ja va ser reconegut com a propietat de l'Estat) i, per tant, no poden ser retirats.

Per ser més exactes, el tribunal ha determinat que els béns sobre els quals existeix discussió van adquirir la condició i naturalesa d'immobles per incorporació, per destinació o per ambdues coses. Així doncs, considera que tots els béns que hi ha a l'interior del Pazo tenen naturalesa de béns immobles per destinació, ja que, encara que molts d'ells són susceptibles de ser traslladats i "físicament separables sense cap trencament", no impedeix que siguin considerats béns immobles per destinació, ja que van ser col·locats allà "amb una voluntat de permanència; ja siguin figures o conjunts petris -de sants i verges, entre d'altres-, es troben col·locats al llarg del jardí, a fi d'aconseguir un tot harmònic i artístic".

La interlocutòria també assenyala que a molts d'aquests elements els caracteritza "la seva especial robustesa i el seu elevat pes, amb les dificultats que per a la seva mobilitat i per al seu trasllat suposaria, fins i tot dins del mateix Pazo". Aclareix, d'aquesta manera, que fins i tot aquells béns que no estan units amb "cimentació" també corresponen a l'immoble.

Per què els béns són també de l'Estat?

La interlocutòria també destaca que en aquesta fase d'execució de la resolució judicial de 2020 que va declarar que el Pazo de Meirás és propietat de l'Estat només es poden dirimir els aspectes a què es refereix la seva part dispositiva; "es poden utilitzar tots els arguments utilitzats per defensar la propietat de l'Estat sobre els béns en una demanda on es reivindiquin els mateixos". A la interlocutòria ha estimat la segona qüestió incidental plantejada per l'Estat, amb el suport de la resta d'administracions, per la qual cosa ha acordat la conservació de l'inventari efectuat l'11 de novembre de 2020 pels tècnics de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Conselleria de Cultura, Educació i Universitat de la Xunta.