L'estàtua del general Franco tornarà avui als carrers de Barcelona un cop quedi instal·lada a l'esplanada del Born Centre Cultural la polèmica exposició de l'Ajuntament Franco, Victòria, República, Impunitat i espai urbà. CiU i ERC ja han anunciat que no assistiran a l'acte de presentació. Però tampoc hi serà l'alcaldessa, Ada Colau, que es troba a Quito participant en la cimera Habitat III.

Cavall i genet apareixeran al mig de la polseguera aixecada des del passat mes d'agost quan l’Ajuntament va anunciar que rescataria dels magatzems municipals tant el Franco eqüestre de Josep Viladomat, que va ser decapitat el 2013, com la Victòria que Frederic Marès va esculpir per al Cinc d’Oros.

Permissivitat amb els símbols

L'acte de presentació estarà encapçalat pel primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, i el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes. Segons el consistori, "aquesta exposició mostra la permissivitat amb els símbols de la dictadura a partir de la peripècia de tres estàtues –la República, l'eqüestre de Franco i la Victòria– i de l'actitud dels seus autors, Marès i Viladomat, que van treballar per la República, van contribuir a l'exaltació de la dictadura i van ser reconeguts per la democràcia".

CiU ha retret que l’exhibició és “una ofensa a la memòria de generacions senceres que han lluitat per la llibertat del nostre país i en contra del règim franquista”, a més de considerar que posa de manifest la voluntat del govern Colau de desvirtuar el Born Centre Cultural i “el que representa com a memorial de la derrota del 1714 i de la voluntat dels catalans per recuperar la seva llibertat”.

Protestes ciutadanes

Des de les xarxes s'ha impulsat una campanya de Change.org amb el títol Sí al Born, no a Franco, que ahir li faltaven 300 signatures per arribar a les 10.000. "Exigim que no es faci cap exhibició pública d’un assassí i que es demani perdó pels fets i comentaris públics que s’han fet dels nostres símbols", reclamen els impulsors.

Així mateix, també des de les xarxes s'estan impulsant concentracions de protesta, que podrien tenir el suport d'associacions com La Coronela de Barcelona, segons ha confirmat un portaveu d'aquesta organització, tot i matisar que no hi participaran amb la vestimenta que els ha fet populars.

Abstenció de la CUP

La polèmica sobre l'exposició va tenir un repunt a mitjans de setembre quan la comissió de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona va debatre una proposició del grup municipal de CiU que instava el govern a reconsiderar l’oportunitat d’"exhibir escultures a la via pública relacionades amb la dictadura feixista”. 

Aquella moció no va prosperar arran l'abstenció de la CUP. Va tenir el suport de CiU i ERC i el vot en contra d'En Comú Podem i el PSC. No obstant això, el fet que els cupaires s'alineessin amb el PP i Ciutadans en l'abstenció va tombar la iniciativa i va atiar, de nou, la polèmica.

En argumentar el seu vot, la cupaire Maria Rovira va instar el govern municipal a canviar la ubicació de la mostra i a situar-la al final de les Rambles, on hi ha el monument a Colom –“per després fer neteja i treure a la vegada l’estàtua del dictador i la del colonitzador”– o bé al Museu Olímpic –“per escombrar alhora l’estàtua i el nom de Samaranch”.