L'eurodiputat Francesc Gambús marxa d’Unió. El càrrec institucional més important que tenien actualment els democristians ha decidit sol·licitar la seva baixa com a militant, decebut amb les “resistències” d’un reducte del partit a una regeneració interna, si bé ha assegurat que mantindrà el seu escó al Parlament Europeu.

Després de 22 anys al partit, amb dos fracassos electorals seguits, Gambús diu haver constatat que hi ha gent que va dir que “s’apartava” de la direcció, però que a la pràctica “vol seguir condicionant la vida del partit i desmuntant els processos que havien de potenciar la transparència”. Assenyala directament Josep Sánchez Llibre i Manel Silva, dos dels més estrets col·laboradors de Josep Antoni Duran i Lleida, que en una recent assemblea a Barcelona van aconseguir desbancar la llista del cap de l’oficina parlamentària de l’eurodiputat.

La crisi s'aprofundeix, mesos abans del congrés que la formació ha de celebrar a la tardor, amb un deute que ascendeix a més de 19 milions d’euros i en situació de preconcurs de creditors. Amb tot, afirma, en declaracions a Efe, que “veig un partit cada vegada més estret, on l'agenda nacional queda relegada, i l'agenda social també".

Futur

Gambús diu que no vol fer més mal. Se’n va, reivindica, per “no generar un conflicte intern que seria letal”, perquè “jo no vaig entrar en política per barallar-me amb els meus a cada moment”. Ho fa, també, en un moment que des de la direcció es planteja la presentació de llista a la repetició de les eleccions generals.

"Encara que deixi el carnet, em seguiré considerant un eurodiputat independent per Unió. Els meus ideals no canvien, segueixo subscrivint fins a l'última lletra del programa electoral amb el qual em vaig presentar a les eleccions europees del 2014 i tinc un compromís amb la ciutadania que ens va votar, però no vull sentir-me responsable de què faci el partit a partir d'ara", ha argumentat.