L'emissora France Inter ha dedicat el seu espai Les histoires du monde, als rapers Valtònyc i Hasél, el primer exiliat a Bèlgica i el segon pendent d'entrar a la presó. "Espanya empresona rapers", ha indicat mostrant la seva sorpresa.

"Pablo Hasél, un raper de 32 anys, espera ser empresonat ben aviat mentre un altre raper, Valtònyc, ha fugit a Bèlgica. El seu punt en comú és haver insultat l'exrei d'Espanya Joan Carles", assenyala l'emissora. "Recordo, per a la vostra informació, que parla del mateix Juan Carlos I, rei d'Espanya durant gairebé 40 anys, que està fugit als Emirats Àrabs i té pendents diversos procediments per corrupció, prevaricació i evasió fiscal", ha assenyalat.

L'emissora assegura que Hasél entrarà a presó no pas pel que ha fet, "sinó pel que canta", i afegeix que les seves cançons són republicanes i antimonàrquiques amb un to "molt cru". 

"Abans de Pablo Hasél, Valtónyc va ser condemnat a tres anys i mig de presó el 2018 per haver tractat també Juan Carlos de lladre en una cançó, i es va refugiar a Bèlgica per escapar de l’empresonament", apunta. 

 

France Inter recorda que l’ONG Freemuse, que fa un recull dels artistes empresonats al món, va publicar el novembre passat un informe que situa Espanya al capdavant dels països que, el 2019, tenen més artistes empresonats o inculpats: catorze en total. "És més que l'Iran, que té el número 2, amb un total de 13 artistes!", se sorprèn l'emissora. "Aquesta situació és tan esperpèntica que més de 200 personalitats de la cultura espanyola van publicar dilluns una petició en suport a Pablo Hasél, inclosos Pedro Almodóvar, Joan Manuel Serrat o Javier Bardem", recorda.

"Però el raper Pablo Hasél està pendent que un policia vagi a recollir-lo divendres per portar-lo a la presó. Mentre aquell a qui va insultar, l'exrei Joan Carles I, s'espera a Dubai que vagin a servir-lo amb guants blancs", conclou.

France Inter és l'emissora més escoltada de França.