A l’Estat espanyol, les denúncies per tortures comeses durant la dictadura franquista es multipliquen des de fa un any. Així ho constata la ràdio pública francesa France Culture en un extens reportatge. No obstant això, lamenta, “la justícia espanyola rebutja encara obrir processos”. És per això que es pregunta: “Com explicar que cap criminal franquista no hagi estat jutjat, 40 anys després de la mort de Franco?”.

El mitjà públic francès es fixa en el cas de Antonio González Pacheco “Billy el Niño”, un torturador franquista que ja acumula nou denúncies per tortures. Un dels denunciants és Jesús Rodríguez Barrio, militant de la Lliga Comunista Revolucionària que va ser detingut en tres ocasions. El 1975, va creuar-se amb González Pacheco, a la Direcció General de Seguretat, a la Puerta del Sol.

Segons relata Rodríguez Barrio, va ser torturat durant tres dies. En aquests termes parla de “Billy el Niño”: “un home que gaudia els moments on ens torturava. El seu objectiu era el d’humiliar i destruir moralment les persones que interrogava”.

La ràdio France Culture explica que les primeres noves denúncies van ser presentades a Madrid, on avui viu “Billy el Niño”. No obstant això, afegeix, el moviment jurídic s’està estenent a altres ciutats de l’Estat espanyol, com a Oviedo (Astúries), on tres víctimes han denunciat el torturador Pascual Honrado de la Fuente.

Malgrat les denúncies, la justícia no actua. El mitjà francès destaca que la gran majoria d’aquestes denúncies són desestimades en primera instància, malgrat la feina de les associacions de memòria històrica. També es fixa en el cas del jutge Baltasar Garzón, que “va ser suspès de les seves funcions a l’Audiència Nacional per haver investigat sobre els crims del franquisme”.

El mateix Garzón parla amb la ràdio francesa. “No podia estar satisfet havent arrestat Pinochet a Londres i dient que aquí no havia passat res, quan he tingut l’oportunitat d’investigar crims similars a Espanya”, explica l’exmagistrat de l’Audiència Nacional. I lamenta: “Sí, alguna cosa va passar. I avui hi ha una impunitat en què coincideixen totes les institucions, tots els partits al poder d’esquerres i de dretes”.

Davant la falta d’investigació a l’Estat espanyol, France Culture es fixa en la jutgessa argentina Maria Servini, que està tractant d’investigar els crims del franquisme, i jutjar crims com els comesos per “Billy el Niño”. Però, afegeix, la magistrada també s’enfronta a les negatives d’extradició per part de les autoritats espanyoles.

Finalment, davant les nombroses advertències i recomanacions de l’ONU a Espanya, la ràdio francesa es fixa en l’aposta del nou govern espanyol de Pedro Sánchez, que “per primera vegada ha creat una direcció general per a la memòria històrica”.