Després que el passat divendres els veïns de l'Espolla (Alt Empordà) reobrissin el pas fronterer del coll de Banyuls, aquest dilluns, les autoritats franceses han tornat a tancar amb pedres el pas. De manera que aquesta via torna a estar tancada. Fa dos anys que el Coll de Banyuls està tancat i diversos veïns de municipis de l'Empordà i de la Catalunya del Nord han reclamat al govern francès que permeti reobrir les carreteres per no haver de fer tants quilòmetres de volta.

Justament, la reobertura del pas del Coll de Banyuls i altres passos fronteres va ser un dels temes que es van abordar durant la cimera hispanofrancesa que va tenir lloc el passat dijous. Fins al moment, el govern francès no ha mostrat cap intenció de reobrir aquests passos fins que no s'arribi a un acord sobre el model de vigilància policial a aquestes zones. 

La inacció del govern francès va impulsar a membres del Col·lectiu per l'Obertura dels Passos Fronterers a retirar les pedres que bloquejaven la circulació del Coll de Banyuls amb una excavadora. Des de l'associació va detallar que aquells qui vulguin podrien deixar el seu missatge "sobre una de les pedres que fins ara impedien el pas del Coll de Banyuls". A més, van advertir: "Tants cops com ho tanquin, ho obrirem".

La roca retirada, símbol de reivindicació

La crida del Col·lectiu per l'Obertura dels Passos Fronterers perquè els veïns deixessin el seu missatge sobre una de les roques retirada ha aplegat desenes de persones. La roca es va exposar el passat diumenge  a la Fira de l'Oli i de l'Olivera d'Espolla i, a mesura que passaven els visitants, la pedra de grans dimensions "s'ha transformat en una icona reivindicativa". "Centenars de missatges escrits pels visitants de la Fira, molts d’ells arribats per un accés que insisteixen a tancar", va explicar l'associació a través de les xarxes socials. 

La majoria dels escrits sobre la roca demana mantenir la via oberta. Ha quedat completament colgada amb aquestes demandes i ha esdevingut un símbol de la reivindicació per tornar a obrir aquestes vies frontereres